Galynėse su vėju – vyro žūtis

Aistra galynėtis su jūra pasibalnojus jėgos aitvarą banglentininkui baigėsi tragiškai. Vėjas pakėlė vyrą nuo žemės ir bloškė jį į pastato sieną.

Pirmoji auka

Šeštadienį Giruliuose vyko „Kitefiesta” pavadintas renginys. Tai buvo banglentininkų, kurie sklando bangomis tempiami aitvarų, varžybos. Ketinta ne tik rungtyniauti, bet ir linksmintis.

Tačiau įpusėjus varžyboms, apie 17 valandą, jų organizatorius ir dalyvius pasiekė žinia, kad už kelių kilometrų nuo renginio vietos žuvo 35 metų banglentininkas Dainius Markauskas.

Nelaimę matė trys šio sporto asai, tuo pat metu vaikštinėję molu.

Pasak jų, D.Markauskas nespėjo nė kojų sušlapti. Jis buvo ką tik išsivyniojęs devynių kvadratinių metrų ploto aitvarą ir dar tik ruošėsi bristi į jūrą.

Tądien pūtė smarkus iki 23 metrų per sekundę vėjas.

Vėjo gūsis pakėlė vyrą nuo žemės ir tėškė jį į netoli molo šalia pasieniečių bokštelio stovintį pastatą.

Gyvybę nutraukė galvos trauma. Medikai D.Markauskui padėti buvo bejėgiai.

Klaipėdos vyriausiajame policijos komisariate dėl šios nelaimės pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai žuvo banglentininkas. Iki šiol mūsų šalyje būta, kai šio sporto mėgėjai patyrė įvairių lengvesnių traumų.

Užsienyje panašūs atvejai nėra reti.

Nepagrįstai rizikavo

D.Markauskas tądien vykusiose varžybose nebuvo užsiregistravęs ir neketino rungtyniauti su kitais banglentininkais, kuriuos įprasta vadinti kaitininkais.

Varžybų teisėjas Viktoras Šeputa sakė, kad D.Markauskas turėjo patirties galynėtis su jūra, bet šeštadienį neįvertino oro sąlygų.

„Tądien buvo ekstremalios sąlygos, – sakė V.Šeputa. – Vėjas buvo pernelyg stiprus, o D.Markausko aitvaras – per didelis.”

Pasak žinovų, tokio ploto aitvarui, kokį turėjo D.Markauskas, ir 18 metrų per sekundę vėjas laikomas pavojingu.

Juolab nesuprantama, kodėl vyras pasirinko tokią pavojingą vietą, kur molas ir buvę pasieniečių pastatai ant kranto kelia grėsmę.

Šeštadienį vienas varžybų dalyvis iš Latvijos panašiai vėjo gūsio buvo kilstelėtas nuo kranto ir nublokštas į žemę. Sportininkas taip pat susitrenkė galvą.

Šį savaitgalį vykusios varžybos buvo jau trečios, šios sporto šakos rungtynės organizuotos Lietuvoje. Tačiau jūroje kaitininkai rungėsi pirmąkart.

Nutraukė varžybas

Varžybų organizatoriai rinkosi vietą, kur kaitininkams nebūtų grėsmės. Todėl maratono trasa tęsėsi nuo Girulių gelbėjimo stoties iki Juodosios tvirtovės, kur nei krante, nei jūroje nėra jokių pavojų keliančių objektų.

Tądien nepanorę rizikuoti kai kurie sportininkai nedalyvavo varžybose. Šeštadienį užsiregistravo 25 dalyviai.

Varžybas stebėjo apie porą šimtų žmonių. Tačiau laisvosios programos rungtis dėl netikėtos žinios nutrūko.

„Kai sužinojome, kas atsitiko Melnragėje, visiems labai subjuro nuotaika. Nors žuvusysis nebuvo užsiregistravęs varžytis, sportininkai nebenorėjo toliau rungtyniauti, ir varžybas teko nutraukti, – pasakojo teisėjų asistentas ir renginio vedėjas Tomas Jašinskas. – Laisvosios programos varžybas buvo nuspręsta pratęsti ir nugalėtojus apdovanoti sekmadienį.”

Mėgo buriuoti

Kiškėnų kaime gyvenęs D.Markauskas buvo vedęs ir turėjo du vaikus.

Anksčiau dirbęs milicijoje bei „Aro” būryje, D.Markauskas vėliau tapo verslininku.

Vyrą nuo mažumės domino viskas, kas susiję su vandeniu. Jis net ketino studijuoti okeanologiją.

Anksti susituokusi pora susilaukė dukros ir sūnaus. Jiems nemažai teko vargti, bandant užsidirbti nuosavam būstui. Neseniai Markauskai Kiškėnuose pasistatė namą.

Augindama vaikus Lina Markauskienė studijavo Klaipėdos universitete vokiečių kalbos filologiją.

D.Markauskas tuo metu pradėjo verslininko karjerą prekiaudamas turguje. Vėliau jis tapo vienos įmonės vadybininku.

Draugų liudijimu, optimizmu tryškęs D.Markauskas daug laiko skirdavo pomėgiams. Nuo mažumės susidomėjęs jūriniais akvariumais, jis buvo geras šios srities žinovas.

Abu su žmona Lina nardydavo. O pomėgis buriuoti pastaruoju metu D.Markauskui peraugo į aistrą kaitams.

Dukrai Gabrielei ir sūnui Dovydui tėvai leido laikyti namuose ne vieną augintinį: retos veislės katę, graužiką degu, papūgėles.

Šeima daug keliavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.