Lietuvos pramonininkų desantas Briuselyje

Šiandien Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) delegacija, vadovaujama prezidento dr. Bronislovo Lubio, išvyko į Briuselį. Dviejų dienų vizito metu planuojami susitikimai su aukščiausiais Europos Sąjungos (ES) institucijų vadovais, verslo bei politikos elitu.

Šiandien Lietuvos pramonininkai susitinka su Europos komisijos (EK) komisare Dalia Grybauskaite ir Europos pramonininkų ir darbdavių konfederacijų sąjungos (BUSINESSEUROPE) prezidentu Ernest-Antoine Seilliere. Rytoj numatyti pokalbiai su Europos parlamento pirmininku Hansu Gertu Potteringu, Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju Gunteriu Verheugenu. Planuojami susitikimai ir su Belgijos verslo bei politikos elitu, Briuselyje dirbančiais Lietuvos valstybės atstovais.

Išgirsti iš pirmų lūpų

„Europos Sąjungoje priimami sprendimai labai svarbūs Lietuvos verslui. Nors ir esame atstovaujami per mūsų narystę BUSINESSEUROPE, manome, kad pavieniai mūsų verslo lyderių vizitai turėtų tapti tradicija. Nesiskundžiame čia dirbančių Lietuvos Vyriausybės atstovų darbu, esame partneriai, tačiau norime iš pirmų lūpų išgirsti, kaip priimami vieni ar kiti sprendimai. Todėl vizito metu apie Lietuvos pramonei ir verslui rūpimas problemas kalbėsime su svarbiais – ES sprendimus priimančiais asmenimis”, – LŽ sakė LPK generalinis direktorius Rimas Varkulevičius. Anot jo, ši konfederacijos prezidento P.Lubio iniciatyva Briuselyje išsiaiškinti Lietuvos verslui svarbias pozicijas bei perspektyvas turėtų būti palankiai priimta Lietuvos verslo visuomenės. „Briuselyje būti matomam ir aktyviam yra tapę norma kitų valstybių verslo lyderiams”, – atkreipė dėmesį R.Varkulevičius.

Interesai ne visada sutampa

Lietuvos pramonei svarbių problemų portfelis vežamas į Briuselį tikrai nėra lengvas. Lietuvos verslui itin aktuali antidempingo ir kitų prekybos apsaugos priemonių reforma. Kalbama, kad ES antidempingo taisyklės bus pakeistos – teisės akto projektas gali būti pateiktas svarstyti jau šį mėnesį. „ES rengiasi priimti labai svarbius sprendimus panaikindama esančią antidempingo sistemą ir leisdama įsivežti prekes iš trečiųjų šalių. Tai turės neigiamų pasekmių ir Lietuvos ūkiui, ir Lietuvos gamintojams”, – kalbėjo R.Varkulevičius, įvardydamas Briuselyje ketinamas aptarti temas.

Šiuo metu ES institucijose aktyviai diskutuojama dėl energetikos vidaus rinkos liberalizavimo. EK rugsėjo 19 dieną žadėjo pateikti visą priemonių paketą šioje srityje. „Matome energetikos įtaką verslui ir energijos brangimą. ES turėtų imtis neatidėliotinų priemonių. Privalome pasakyti, kokios tokio neveikimo pasekmės gali būti Lietuvos pramonei. ES priima didžiulius įsipareigojimus reguliuoti klimato kaitą, o Lietuvai tai tampa nepakeliama našta. Taršos mokestis verčia branginti strategines mūsų ūkio prekes: energetikos, statybos, chemijos pramonės. Kadangi šiuo metu yra kuriama klimato kaitos apsaugos priemonių perspektyva, norime išgirsti, su kuo susidursime jau po 2012 metų”, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius.

Tikimasi D.Grybauskaitės konsultacijų
Šiandien Lietuvos delegacija susitinka su ES komisare D.Grybauskaite. „Prieš svarbius susitikimus norėtume išgirsti ir komisarės nuomonę. Matome jos susirūpinimą dėl kai kurių Lietuvos sprendimų, ypač struktūrinės paramos panaudojimo. Tikimės sužinoti apie ES naujojo biudžeto formavimo perspektyvas. Mus domina inovacijų politika. Pramonininkai siekia, kad būtų sumažinti mokesčiai investuojant į naujus įrengimus bei technologijas. Tai padėtų spręsti ir darbo jėgos trūkumo problemas”, – LŽ sakė R.Varkulevičius.

Susitikimuose Briuselyje bus kalbama apie geležinkelio transporto paslaugų liberalizavimą, nes Lietuvai yra svarbu užtikrinti prekių srautus į Klaipėdos uostą. Bus pristatyta Lietuvos pramonininkų pozicija dėl EK pasiūlymo priimti direktyvą, kuria numatomos sankcijos nelegaliai esančių trečiųjų šalių piliečių darbdaviams. Kadangi už geresnį reglamentavimo ES vykdymą ir įgyvendinimą yra atsakingas EK pirmininko pavaduotojas G.Verheugenas, pokalbyje su juo bus paliestos ir Lietuvos verslui rūpimos biurokratizmo mažinimo problemos bei tam Lietuvoje numatomos priemonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.