Valstybės apgautos seserys svajoja apie mokslus

Šiaulių apygardos teismas nusprendė, kad prieš dešimtmetį į JAV išvežtos, o prieš dvejus metus į Lietuvą grąžintos Vitalija ir Sandra Rymanovos turi patikslinti milijoninį ieškinį Lietuvos valstybei.

Tokį sprendimą lėmė jaunesniosios sesers Sandros pilnametystė – rugsėjo 2-ąją jai suėjo 18 metų. Iki tol teisme S.Rymanovai atstovavo motina Gražina Kareivienė.

Būdamos ikimokyklinio amžiaus Vitalija ir metais jaunesnė Sandra buvo išvežtos į JAV pagal dabar jau neegzistuojančią įvaikinimo programą „Širdis į širdį”. Amerikoje mergaitės gyveno pasiturinčioje šeimoje, lankė gerą mokyklą ir nė nemanė, jog vieną dieną viskas apsivers aukštyn kojomis.

Prieš porą metų amerikiečiai globėjai, neradę galimybės įsivaikinti mergaites, išsiuntė jas aplankyti gimtinės. Mergaitės nežinojo, kad yra grąžinamos motinai visam laikui, o gyvenimo sąlygos Lietuvoje bus nepalyginamai sunkesnės.

Patyrusios socialinį ir kultūrinį šoką, pernai rudenį mergaitės pareikalavo Lietuvos valstybės atlyginti neturtinę žalą, esą patirtą dėl valdžios institucijų neteisėtų veiksmų – mažamečių išvežimo ir apgyvendinimo Amerikoje be motinos žinios. Pernai gruodį vyresnioji sesuo Vitalija, bandydama žudytis iššoko iš ketvirto aukšto. Tuomet jos gyvybę palaikė tik aparatai.

Šiaulių apygardos teismas nusprendė, kad pilnamete tapusi jaunesnioji sesuo Sandra turi patikslinti ieškinį, nes jai jau neatstovauja motina. Abi seserys nuo šiol turi po advokatą.

Tačiau po teismo posėdžio seserų nuomonė dėl ieškinio valstybei nepasikeitė. Jos teigė ir toliau sieksiančios atpildo už tai, kad valdžios institucijos sugadino gyvenimą.

Vitalija ir Sandra gyvena Akmenėje, motinos bute. Kartu glaudžiasi močiutė ir patėvis. Vyresnioji sesuo darbo biržoje tvarko dokumentus dėl pašalpos. Vitalija guodėsi, kad patirtos traumos pasekmės ją persekioja kasdien – sunku vaikščioti, lipti laiptais.

Geriau už vyresniąją seserį lietuviškai kalbanti Sandra prisipažino, jog šiandien jai gyventi nelengviau nei prieš metus. Šeimos pajamos: 700 litų motinos atlyginimas, 270 litų patėvio pensija, 313 litų močiutės pensija.

Pinigų šeimai nepakanka skoloms sumokėti. Vien skola už vandenį siekia 5 tūkst. litų. Tačiau patėvis guodžiasi vandentvarkos specialisto patarimu – mokėti bent 50 litų per mėnesį, kad būtų išvengta teisinių sankcijų.

Milijoninio ieškinio valstybei neatsisakančios seserys jau žino, kaip panaudotų pinigus. Sandrai šiuo metu svarbiausia mokslai ir studijos. Vitalija svajoja apie nuosavą būstą. Ji privačiai samdytų mokytojus. Ypač lietuvių kalbos. „Gal rasčiau galimybę mokytis anglų kalba”, – svarstė Vitalija, kuriai dėl kalbos barjero labai sunku mokytis kartu su bendraamžiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.