Holokausto tyrėjas kol kas lieka komisijoje

Pasaulyje žinomas holokausto nusikaltimų tyrėjas Yitzhakas Aradas atsidūrė Lietuvos teisėsaugininkų akiratyje. Tačiau prezidentas Valdas Adamkus neskuba jo atšaukti iš specialios komisijos.

Mūsų šalyje gimusį ir augusį Izraelio pilietį Generalinė prokuratūra įtaria civilių gyventojų, karo belaisvių ir Lietuvos partizanų žudynėmis. Tarptautinei komisijai, kuri vertina nacių ir sovietų nusikaltimus Lietuvoje, priklausantis Y.Aradas netiesiogiai pareiškė, esą Lietuvos valdžia siekia nuslopinti jo ryžtą įrodyti, kad lietuviai prisidėjo prie žydų žudynių.

Prašo parodymų

Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamos Y.Arado veiklos pradėjo dar pernai. Įtariama, kad jis per Antrąjį pasaulinį karą nacių okupuotoje Lietuvoje ir pokario metais tarnaudamas sovietų saugume NKVD galėjo nusikalsti žmoniškumui.

Prieš tris mėnesius Izraelio teisingumo ministerijai buvo išsiųstas teisinės pagalbos prašymas. Jame Lietuvos prokuratūra Izraelio kolegų prašė informuoti Y.Aradą apie Lietuvoje pradėtą tyrimą ir atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus jo atžvilgiu. Pasak Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Aurelijos Juodytės, kol kas iš Izraelio jokių žinių nesulaukta.

Kaltina susidorojimu

Sužinojęs apie jam pateiktus įtarimus Y.Aradas atsisakė atvykti į Lietuvą ir tęsti darbą tarptautinėje komisijoje. Jis mano, kad pradėdama tyrimą Lietuvos valdžia jį tiesiog išvarė iš komisijos.

Holokausto tyrėjas taip pat pareiškė, esą šiuo tyrimu mūsų šalis stengiasi įtikinti visuomenę, kad ne tik lietuviai žudė žydus, bet ir atvirkščiai.

Holokausto tyrėjui Lietuvoje pateikti įtarimai sukėlė Izraelio pasipiktinimą. Šios šalies žiniasklaida mūru stojo už Y.Aradą. Vietos spauda itin pabrėžia jo nuopelnus keliant klausimą dėl lietuvių dalyvavimo žydų žudymuose. Pasak dienraščio „Haaretz”, tokius Y.Arado pareiškimus smerkė lietuvių dešiniosios politinės grupės, reikalaujančios, kad būtų labiau gilinamasi į sovietų nusikaltimus.

Turi kitų darbų

Prieš ketverius metus tuometinis prezidentas Rolandas Paksas paskyrė Y.Aradą Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti nariu.

Y.Aradas komisijos nariu tapo kaip holokausko aukų ir didvyrių atminimo organizacijos „Yad Vashem” Izraelyje atstovas. Šios organizacijos direktoriaus pareigas nuo 1972-ųjų jis ėjo beveik 20 metų.

Prieš dvejus metus atnaujinus komisijos sudėtį Y.Aradą komisijos nariu savo dekretu dar kartą patvirtino ir prezidentas V.Adamkus. Pasak Prezidentūros atstovų, V.Adamkus nesidomėjo šio holokausto tyrėjo praeitimi ir jo veiklą komisijoje pratęsė pasitikėdamas pirmtako sprendimu. Tačiau Prezidentūra neskuba tarti savo žodžio dėl Y.Arado tolesnio dalyvavimo komisijos veikloje.

V.Adamkaus patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė LŽ sakė, kad kol kas prezidentas šio klausimo nespręs. „Reikia žinoti daugiau aplinkybių, taip pat visi žino, kad ši komisija buvo sudaryta prieš 10 metų, todėl mums reikia išsiaiškinti situaciją, kuri tuomet buvo”, – priežastis, kodėl V.Adamkus neskuba atšaukti Y.Arado iš komisijos, aiškino ji. Pasak prezidento patarėjos, taip pat šalies vadovas dabar užimtas kitais darbais. Prezidento patarėja nemano, kad savo pareiškimais Y.Aradas meta kaltinimus ir V.Adamkui, kuris jį paskyrė į komisiją.

Objektyvus tyrėjas

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas ne kartą bendravo su Y.Aradu. Pasak jo, holokausto nusikaltimų tyrėjas dirbdamas komisijoje buvo dalykiškas ir objektyvus. „Dirbdamas jis tikrai nemąstė tendencingai, tirdamas tiek nacių, tiek sovietų nusikaltimus jis rėmėsi faktais”, – prisiminė R.Račinskas.

Vykdantysis direktorius buvo girdėjęs Y.Arado istoriją, kaip jis gelbėdamasis nuo nacių pabėgo į mišką pas sovietų partizanus. „Ką ir kaip jie ten darė, sunku pasakyti. Jei prokuratūra turi kokių nors žinių, tegul tiria”, – LŽ sakė R.Račinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.