Vokietijos kardinolas sulaukė visuotinio pasipiktinimo modernų meną išvadinęs „degeneraciniu”

Politikai ir menininkai griežtai pasmerkė Vokietijos kardinolą, kuris užsipuolė modernų meną pavartodamas tą patį žodį, kokį vartojo avangardinius kūrėjus persekioję naciai.
Kelno arkivyskupas kardinolas Joachimas Meisneris pareiškė, jog menas, nesusijęs su religija, yra „entartete Kunst”. Šis terminas Vokietijoje kelia itin slogias asociacijas apie Trečiojo Reicho politiką drausti ideologiškai nepriimtiną dailę bei kitokį meną.

„Kai kultūra atsiskiria nuo religijos, nuo Dievo garbinimo, religija virsta ritualu, o kultūra tampa degeneracine”, – penktadienį per pamokslą Kelno katedroje sakė kardinolas J.Meisneris.

73 metų J.Meisneris pamokslą sakė vyskupijos meno kolekcijos parodos atidarymo proga.

Šeštadienį kardinolas katalikų radijo laidoje teisinosi žodžius parinkęs sąmoningai, norėdamas pasakyti, jog „kai menas ir religija atsiskiria, nukenčia jie abu”.

Kardinolo atstovas spaudai teigė, jog J.Meisneris nenorėjo „atiduoti pagarbos senoms ideologijoms”, tačiau, kritikų nuomone, J.Meisneris apsikvailino ir parodė, kad nieko neišmano apie meną.

„Maniau, kad tokie dalykai yra istorija Vokietijoje. Bet štai aukštas katalikų hierarchas vartoja šį terminą”, – sakė buvęs Šiaurės Reino-Vestfalijos kultūros ministras Michaelis Vesperis (Michaelis Fesperis).

Opozicinės Laisvųjų demokratų partijos lyderis Guido Westerwelle (Gvidas Vestervelė) kardinolo pastabas pavadino „nepakančiomis, nemokšiškomis ir nederamomis aukštam dvasininkui”.

Centrinė Vokietijos žydų taryba taip pat neslėpė savo pasipiktinimo. Jos generalinis sekretorius Stephanas Krameris (Štefanas Krameris) teigė, jog J.Meisneris yra „aiškus kurstytojas”.

1999 metais kardinolas palygino abortą sukeliančias piliules su dujomis, kurias naciai naudojo Aušvico mirties stovykloje.

Vienas iš geriausiai žinomų Vokietijos menininkų, Kelne gyvenantis dailininkas Gerhardas Richteris, teigė, jog kardinolas rimtai suklydo.

„Vartoti žodį „degeneracinis” apibūdinti menui, kaip tai padarė kardinolas Meisneris, yra rimta klaida”, – savaitraščiui „Bild am Sonntag” teigė G.Reichteris.

1933 metais į valdžią atėjus Adolfui Hitleriui, naciai pašalino iš Vokietijos muziejų ir uždraudė apie 20 tūkst. dailės, ypač ekspresionistinės, darbų.

Tokie dailininkai kaip Vasilijus Kandinskis, Paulis Klee (Polis Klė) ir Edvardas Munchas buvo persekiojami ir viešai niekinami.

Vokietijoje bet kokia asociacija su nacistine praeitimi yra visiškai netoleruojama.

Šį mėnesį buvo atleista viena žinomiausių Vokietijos televizijos laidų vedėjų Eva Herman, kai išreiškė susižavėjimą nacių požiūriu į motinystę ir šeimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.