Inspektoriai iš JAV apsilankys Gabalos radiolokacijos stotyje Azerbaidžane

Oficialūs JAV atstovai atvyks į Azerbaidžaną patikrinti Gabalos radiolokacijos stoties.
Per Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimą liepą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė JAV užuot dislokavus Priešraketinės gynybos (PRG) objektus Europoje, drauge naudotis Gabalos radiolokacijos stotimi, kurią Rusija nuomoja Azerbaidžane.

„Mūsų svarbiausias uždavinys – užkirsti kelią PRG sistemos dalių dislokavimui Rytų Europoje, konkrečiai – Lenkijoje ir Čekijoje”, – sakė Rusijos kosminės kariuomenės štabo viršininko pirmasis pavaduotojas generolas majoras Aleksandras Jakušinas.

„Svarbiausias Gabalos radiolokacijos stoties naudojimo tikslas – duoti adekvatų atsaką į realiai egzistuojančias grėsmes iš pietų, o ne galimos grėsmės 2025 metais”, – pridūrė jis.

Nuo 1985 metų Azerbaidžano teritorijoje Rusijos kontroliuojama veikia Gabalos radiolokacijos stotis, 2002 metais Rusija ją ilgam laikui išsinuomojo už 7 mln. dolerių per metus. Objektas buvo pavadintas Darjalo informacijos analizės centru”.

Gabalos radiolokacijos stotis turi stebėti ankstyvąjį tarpžemyninių balistinių raketų paleidimą Pietų pusrutulio zonoje ir aptikti jas 7 200 km atstumu.

A.Jakušinas sakė, kad dešimt Amerikos specialistų iš JAV gynybos departamento, Valstybės departamento ir JAV ambasados Azerbaidžane prisijungs prie Rusijos ir Azerbaidžano atstovų per patikrą rugsėjo 18 dieną.

„Mes norime įtikinti savo partnerius Amerikoje, kad mūsų ketinimai rimti ir kad stotis yra visiškai parengta kovai bei gali atlikti jai iškeltus tikslus”, – sakė A.Jakušinas.

Vašingtonas kol kas nedavė Rusijai galutinio atsakymo ir toliau veda derybas su Lenkija ir Čekija. Per būsimą patikrą nesitikima pasirašyti susitarimų, sakė A.Jakušinas ir pridūrė, kad papildomas konsultacijas numatoma surengti spalį.

A.Jakušinas taip pat sakė, kad Gabalos radiolokacijos stotis netaps JAV PRG dalimi ir kritikavo planus dislokuoti PRG dalis Lenkijos ir Čekijos teritorijoje.

„JAV pareiškimai, kad PRG dislokavimas Rytų Europoje nenukreiptas prieš Rusiją, švelniai tariant, neįtikinami”, – sakė A.Jakušinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.