Lietuvos miestuose prasideda Europos judrioji savaitė

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose sekmadienį prasidės kasmet rengiama Europos judrioji savaitė, kurią rugsėjo 22 dieną tradiciškai vainikuos „Diena be automobilio”.
Prie sumanymo paskatinti gyventojus bent kartą per metus palikti savo lengvuosius automobilius namuose ir naudotis viešuoju transportu bei dviračiais šiemet, kaip ir pernai, prisidės 21 savivaldybė.

Akcijos metu visoje Lietuvoje planuojama rengti dviračių žygius, teatralizuotus visuomenę informuojančius pasirodymus, vaikų ir jaunimo piešinių konkursus bei įvairias koncertines programas. Kai kurių miestų gatvėse visą savaitę bus vykdomas taršos iš automobilių matavimas.

Vilniaus miesto savivaldybė Judriajai savaitei šį kartą parengė dvi akcijas. Kampanijos „Į mokyklą ant dviračio” metu mokyklų mokytojai ir moksleiviai bus kviečiami vykti į mokyklą dviračiais ar visuomeniniu transportu. Taip pat vyks prevencinė saugaus eismo akcija „Vaikas keleivis – saugus eismo dalyvis”.

Klaipėdoje „Mieste be savo automobilio” dieną yra numatytas vaikų ir jaunimo pramoginės muzikos atlikėjų pasirodymas. Šventės dieną taip pat planuojama vaikų ir jaunimo piešinių konkursas, gyventojai galės išbandyti savo jėgas saugaus elgesio gatvėje, bėgimo, dviratininkų figūrinio važiavimo varžybose. Mažieji šventės dalyviai galės dalyvauti mažųjų dviratininkų važiavimo bei vaikų darželių varžybose.

Europos judrioji savaitė, besibaigianti Europos diena „Mieste be savo automobilio”, kasmet rugsėjo 16-22 dienomis vyksta daugelyje Europos miestų. Šiemet prie „Dienos be automobilio” prisijungs beveik 1 240 pasaulio miestų.

Pirmą kartą „Diena be automobilio” buvo surengta 1998 metais Prancūzijoje. Sumanymą rengti šią akciją netrukus perėmė ir kitos Europos šalys. 2002 metais „Diena be automobilio” peraugo į visą savaitę trunkančią akciją.

Lietuvoje pirmoji prie akcijos „Mieste – be savo automobilio” 2000-aisiais prisijungė Vilniaus savivaldybė, po metų – ir Kauno. 2002 metais „Dieną be automobilio” surengė jau 6 šalies savivaldybės. Kasmet jų skaičius didėja.

Kelerius metus iš eilės rengiama akcija siekiama paskatinti miesto gyventojus bent akcijos metu nevažiuoti savo automobiliu, pasirinkti mažiau teršiantį viešąjį transportą arba dviračius, keliauti pėsčiomis, taip pat stengiamasi didinti miesto gyventojų atsakomybę, naudojant transporto priemones.

Judriosios savaitės metu taip pat siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai, skatinti miestelėnus išsaugoti švarią aplinką labiausiai urbanizuotose teritorijose.

Šiemetinė Europos judriosios savaitės tema – „Gatvės – žmonėms”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.