Ekspresionistai Nidoje tapė ir maudėsi

Rytoj 17 val. Nidos informacijos ir turizmo centre „Agila” (Taikos g. 4) atidaroma „neišdžiūvusių drobių paroda”. Taip savo vernisažą pristato šią savaitę vykusio tryliktojo tarptautinio ekspresionistinės tapybos plenero „Nidos ekspresija” dalyviai.

Šiais metais plenere dalyvavo 22 Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Vokietijos, Austrijos, Latvijos, Kaliningrado srities dailininkai, kuriantys ekspresionistine maniera.

Nidos tapybos plenero tikslas – aktualizuoti iki 1945 m. veikusios garsios Nidos menininkų kolonijos, ekspresionistinės „Br’fccke” kartos” paveldą, pratęsti jos tradicijas, atgaivinti kurorto kūrybinę nuotaiką.

„Sekėsi puikiai. Visi dailininkai gavo po dvi drobes ir visą savaitę įnirtingai dirbo. Nutapė ne tik daug paveikslų, bet ir prisipiešė eskizų kitiems kūriniams”, – pasakojo plenero kuratorius, tapytojas Saulius Kruopis.

Dauguma menininkų kūrė pajūryje, nes šiais metais plenero tema buvo „Nida – kaip kurorto simbolis”, o geidžiamiausi kūriniai – vaizduojantys paplūdimyje besiilsinčius, besimaudančius žmones.

„Akivaizdu, kad Nidos įvaizdis prieškario ir šių dienų ekspresionistų drobėse šiek tiek pakito. Tuomet Nida buvo – žvejų kaimelis, kuriame plaukiojo daug žvejybinių laivų, džiūvo tinklai. Dabar mes vis rečiau čia sutinkame žvejus, Nida tampa moderniu kurortu. Negalime apeiti šios priešpriešos”, – sakė „Nidos ekspresijos” organizatorius.

Žinia, kad kūrybinės stovyklos tai ne tik kūryba. S. Kruopis šmaikštaudamas ir kai ką nutylėdamas pasakojo apie bohemiškus dailininkų vakarus. „Kiekvieną vakarą žiūrime plenere dalyvaujančio kino kūrėjo Algirdo Tarvydo filmus. Buvo smagus slavų vakaras su pirtimi ir su buteliuku antroje dalyje. Buvo germanų vakaras, o šiandien prisistatymą svečiams iš užsienio rengia lietuviai. Neringos savivaldybė surengė mums iškylą su jachta po Kuršių marias, kurios metu turėjome progos pasigrožėti nuostabiomis Kuršių nerijos kopomis”, – dalijosi įspūdžiais tapytojas.

Visus trylika ekspresionistų susitikimų Nidoje S. Kruopis ne tik pats organizuoja, bet ir dokumentuoja. „Jau baigiu sumaketuoti didžiulį fotoalbumą, atspindintį Nidos tapybos plenero raidą, dalyvius. O šiųmetinį ekspresionistų plenerą įamžino ir A. Tarvydas. Visas plenero dienas, vakarus ir naktis jis neišjungė videokameros ir ketina sukurti dokumentinį filmą”, – džiaugėsi plenero naujove bei būsima platesne sklaida S.Kruopis.

Tapybos plenero kūrybinių darbų paroda nidiškius ir kurorto svečius džiugins neilgai. Spalio mėnesį ekspozicija iškeliauja į Minską, vėliau bus demonstruojama Vokietijoje, Latvijoje ir į Lietuvą sugrįš tik vasario mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.