Rykliai gali būti ir bejėgiai

Manyta, kad rykliai nepalieka regiono, kur gimė.

Tačiau baltieji rykliai ne tik paneigė šią nuomonę, bet ir įrodė, kad yra ilgų distancijų plaukikai.

Mokslininkų stebėtas baltasis ryklys per 9 mėnesius nuplaukė 20 tūkstančių kilometrų nuo Pietų Afrikos iki Australijos ir atgal.

Motinystės šauksmas

Aktorė Nikolė Klidman garsėja kaip akcijų prieš baltųjų ryklių žudymą organizatorė.

Jos garbei rykliui, kurį stebėjo mokslininkai, buvo duotas Nikolės vardas. Apie ryklio kelionę mokslininkams žinias teikė prie jo nugaros peleko pritaisytas siųstuvas.

Nikolė visą laiką plaukė maždaug 5 metrų gylyje. Tik vieną kartą gyvūnas buvo panėręs į vieno kilometro gelmę.

Ryklio patelė vis iškildavo į vandens paviršių tarsi žvalgydamasi į saulę ar mėnulį, kad susiorientuotų vandenyno platybėse.

Tyrimo vadovas Ramonas Bonfilas mano, kad ilgai kelionei Nikolę paskatino poravimosi instinktas. Prie Australijos krantų išliko daug baltųjų ryklių. Patelė plaukė ten, kur galbūt jautė, kad gali būti apvaisinta. Grįžusi iš šios ilgos kelionės Nikolė tapo motina.

Grūmėsi su rykliu

Tačiau rykliai kartais parodo ir neįtikėtiną silpnumą.

Neseniai Australijos spaudoje buvo išspausdinta juokinga istorija. Matyt, ne veltui sakoma, kad kvailiams ir girtuokliams jūra yra iki kelių. Šią patarlę pademonstravo australiečio Filipo Kerchofo nuotykis.

Stipriai išgėręs jis įbrido į vandenį atsivėsinti. Tuo momentu ant paplūdimio seklumos užplaukė ryklys. Pamatęs ant smėlio besiblaškančią „didelę žuvį”, australas abiem rankom apkabino „laimikį” per liemenį.

Tokia niekad nepatirta „glamonė” rykliui nepatiko. Jis stengėsi atsikratyti neprašyto „globėjo”, bandė jam įkąsti – rykliui pavyko perplėšti užpuoliko džinsus.

Pažiūrėti šių „imtynių” subėgo didelis būrys poilsiautojų. Vaizdas buvo stulbinamas ir juokingas. Kur girdėta, kad žmogus plikomis rankomis galynėtųsi su rykliu. Įdomiausia tai, kad žmogui pavyko ryklį išstumti į krantą, kur jis netrukus nugaišo.

Vėliau kovą laimėjęs „didvyris” Filipas Kerchofas žurnalistams prisipažino, kad blaivus jokiu būdu nesiryžtų dvikovai su rykliu.

„Matyt, išgėręs tampu idiotu”, – prisipažino „ryklių medžiotojas”. Taip jį vadino įvykį paplūdimyje matę žiūrovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.