Kinija stato savo pirmąjį lėktuvnešį

Kinijos laivų statytojai sukūrė du lėktuvnešio tipus.

Pirmasis atominis lėktuvnešis Kinijos armijoje pasirodys 2015 metais. Kinija jau susitarė nupirkti keturis komplektus uodegos kablių (hakų), naudojamų nuleisti naikintuvą Cy-33 ant lėktuvnešio. Taip pat susitarta dėl kitų techninių elementų, naudojamų nuleisti lėktuvus ant denio, tiekimo.

Ekspertai mano, kad atitinkamas pareiškimas, pripažįstantis lėktuvnešių programą, bus paskelbtas pasibaigus vasaros Olimpinėms žaidynėms Pekine 2008 metais.

Greičiausiai po trejų metų Kinija turės tik kelis naikintuvus jūros lakūnų treniruotėms.

Remiantis kai kuriais duomenimis, treniruočių kompleksą gali sudaryti buvęs tarybinis lėktuvnešis „Variagas”. Priminsime, kad atitekęs Ukrainai nebaigtas statyti Nikolajevsko laivų statykloje „Variagas” šiai šaliai buvo perduotas pagal laivyno dalinimo sutartį.

1998 metais Ukraina pardavė laivą turistinei kompanijai iš Makao „Diversoes Chong Lot Limitada” už 20 milijonų dolerių. Kinijos komersantai oficialiai ketino padaryti iš jo plaukiojantį kazino.

Prieš penkerius metus „Va-riagą” atplukdė į Dalianio uostą, esantį Kinijos šiaurės rytuose. Laive remontuojamas mašinų skyrius, jau paruošta platforma radaro kompleksui.

Kai kurių leidinių teigimu, Kinijos laivų statytojai sukūrė du lėktuvnešių tipus. Pirmasis, žinomas kaip 085 c projektas su atominiu varikliu, kurio vandens talpa siekia 93 tūkstančius tonų, savo išvaizda ir paskirtimi panašus į nebaigtą statyti sovietinį lėktuvnešį „Uljanovskas” ir savo kovinėmis galimybėmis primena amerikietišką smogiamąjį „USS Ronald Reagan (CVN 76)”.

Antrojo projekto 098, aprū-pinto klasikiniu varikliu, vandens talpa bus 48 tūkstančiai tonų.

Aviacijos grupės pagrindą su-darys lėktuvų „Suchoj” (J-11) šeimos sunkieji naikintuvai ir lengvieji, pagaminti Kinijos pirmojo naikintuvo ketvirtos kartos J-10 pagrindu.

Kiek anksčiau Kinija paskelbė apie 2007 metų oficialaus karinio biudžeto padidinimą 17,8 proc. – iki 350,92 milijardo juanių (45,32 mlrd. dolerių). Nors užsienio ekspertai kalba, kad realios Pekino išlaidos karo sektoriuje gali būti tris arba daugiau kartų didesnės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.