Kariai imitavo teroro išpuolį

Vakar Kairių poligoną kurtino šaudmenų ir sprogmenų triukšmas. Per 100 Lietuvos karių imitavo teroristų malšinimo ir sulaikymo operaciją.

Šiomis į realų karą panašiomis pratybomis baigėsi dvi savaites trukę taikos rėmimo operacijų kursai „Baltijos mainai”.

Lietuviams žinias, orientuotas į užduotis vykdomas Afganistane ir ten kylančias grėsmes, perteikė ir savo realia praktine patirtimi dalijosi karališkieji airių šaulių ir britų instruktoriai.

„Tai NATO šalių partnerių patirties pasidalijimas. Svečiai nuolat dalyvauja tarptautinėse operacijose Irake ir Afganistane. Jie mus pamokė, kaip reikia išvengti situacijų, į kurias galima pakliūti karštose karo zonose”, – teigė Lietuvos kariuomenės lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius.

Pratybos su užsienio šalių kariškiais buvo pasirinktos neatsitiktinai. Šiemet sukanka lygiai dešimt metų, kai krašto apsaugos savanorių pajėgos bendradarbiauja su karališkaisiais airių šauliais. Nuo 1997 metų kasmet į Lietuvą atvykstantys britų instruktoriai mūsų kariams rengia įvairius kursus.

„Prieš dešimtmetį mūsų kariai mokėsi elementariausių dalykų: kaip taikytis, kuriomis kryptimis judėti, kaip išsirikiuoti ir panašiai. Dabar jau esame gerokai pažengę. Ne kartą įrodėme, kad mes – ne naujokai. Esame pasiruošę pačioms pavojingiausioms ir ekstremaliausioms situacijoms”, – sakė kapitonas Linas Idzelis.

Mūsų karių pažangą pastebėjo ir airių pulkininkas leitenantas Endriu Kalinas.

„Per dešimtmetį lietuviai tapo tvirtesni ne tik fiziškai, bet ir morališkai. Pažanga akivaizdi. Dabar ir patys galime pasimokyti iš jų atkaklumo ir patirties”, – aiškino svečių vadas.

Tiek lietuviai, tiek užsienio šalių karininkai pripažino, kad panašios pratybos parodo, jog bet kuriuo sunkiu metu šalia galima pajausti draugo petį.

„Lankant karius tarptautinėse misijose teko matyti, kaip pavojingose situacijose britai, danai dengia lietuvius. Padeda ištrūkti iš sudėtingų situacijų. Vyksta draugiškas bendradarbiavimas”, – džiaugėsi A.Pocius.

Generolas užsiminė, kad lapkričio mėnesį dalis Lietuvos karių palaikyti taikos vyks į Afganistaną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.