Paskirdamas nežinomą premjerą Putinas išsaugojo tvirtas pozicijas, teigia rusų žiniasklaida

Prezidento Vladimiro Putino netikėtas šios savaitės sprendimas pakeisti premjerą sutrikdė potencialius varžovus ir išsaugojo tvirtas Kremliaus lyderio pozicijas prie kovą įvyksiančius prezidento rinkimus, ketvirtadienį rašo rusų laikraščiai.
Trečiadienį V.Putinas netikėtai atleido premjerą Michailą Fradkovą ir į jo vietą paskyrė nelabai žinomą finansų pareigūną Viktorą Zubkovą. „Žino tik Putinas!” – tokią antraštę ketvirtadienį išspausdino populiarus dienraštis „Moskovskij komsomolec”.

„Putinas veikė savo įprastu stiliumi ir netikėtai ištraukė iš skrybėlės triušį”, – rašo valstybinis dienraštis „Rossijskaja gazeta”, kuris pažymi, kad V.Zubkovo kandidatūra, o ne paties ministrų kabineto performavimas, buvo tikras netikėtumas.

Didelių politikos pasikeitimų nesitikima, bet keli laikraščiai rašo, kad tikriausiai bus atleistas ekonominio vystymo ir prekybos ministras Germanas Grefas.

Tikrasis vyriausybės performavimo tikslas, kaip rašo laikraščiai, yra laikyti visus nežinioje prieš kovo rinkimus, kai V.Putinas ketina pasitraukti ir padėti laimėti savo parinktam kandidatui.

Ilgą laiką buvo spėliojama, kad V.Putinas M.Fradkovą pakeis vienu iš įtakingų pirmųjų vicepremjerų – Dmitrijumi Medvedevu arba Sergejumi Ivanovu ir kad tai bus įžanga prieš jo parinkto kandidato pergalę prezidento rinkimuose.

Bet tą „teoriją reikėjo skubiai keisti”, rašo „Rossijskaja gazeta”. „Prezidentas sugriovė analitikų mitą, kad tas, kas vadovaus vyriausybei po Fradkovo, bus prezidentas”, – rašoma straipsnyje.

„Putinui pavyko pratęsti nežinomybę dėl to, kas bus jo įpėdinis, todėl jis ir toliau kontroliuoja politinę situaciją, – rašo dienraštis „Gazeta”. – Gali būti, kad Kremliaus grupuotės pernelyg spaudė Putiną, siūlydamos Ivanovą arba Medvedevą, todėl jis nusprendė paskirti patikrintą žmogų”.

„Gazeta” pažymi, kad būsimuoju pereinamuoju laikotarpiu „labiau nei bet kada bus svarbus absoliutus lojalumas”.

„Prezidentui pavyko elegantiška kombinacija: jis, kaip ir tikėtasi, pakeitė vyriausybę, bet nesukūrė sau varžovo”, – rašo „Vedomosti”.

„Zubkovas bus premjeras tol, kol reikės užtikrinti dabartinio politikos kurso išsaugojimą. Jei premjeru būtų buvęs paskirtas Ivanovas, … Putinas de facto būtų turėjęs trauktis iš posto anksčiau, nes elitas būtų telkęsis apie naują šeimininką, – sutinka „Izvestija”. – Įpėdinių nebus, kova tęsiasi”.

Savaites sklandę gandai apie vyriausybės performavimą prieš prezidento rinkimus reiškė, kad Rusijos finansų rinkos išvengė panikos, pažymi žiniasklaida.

„Mūsų šaltiniai pažymėjo, kad rinka jau seniai buvo pasirengusi pokyčiams vyriausybėje, nors Putino pasirinkimas ir buvo netikėtas. Tačiau vien tai vargu, ar pakeis investuotojų nusiteikimą … dėl Rusijos rinkų”, – rašo dienraštis „Vremia novostei”.

„Fradkovo vaidmuo buvo formalus, ir jo pasitraukimas ekonomikoje jokio sukrėtimo nepadarys, todėl rinka reagavo ramiai”, – antrina „Vedomosti”.

„Novyje izvestija” dėl galimų pokyčių naujoje vyriausybėje prognozuoja, kad G.Grefas išeis į verslą ir kad darbo taip pat neteks sveikatos apsaugos ministras Michailas Zurabovas.

Bulvarinis leidinys „Tvoi Den” rašo, kad taip pat bus paaukotas energetikos ministras Viktoras Christenka, kuris bus paskirtas vadovauti valstybinei naftotiekių kompanijai „Transneft”.

Tačiau kiti laikraščiai rašo, kad reikšmingų pakeitimų vyriausybėje kol kas nebus, o „Gazeta” cituoja šaltinį vyriausybėje, kuris paneigė, kad G.Grefas bus atleistas.

Beveik visi laikraščiai pažymi, kad V.Zubkovas buvo paskirtas kelios dienos prieš jo 66-ąjį gimtadienį, kurį jis švęs šeštadienį.

„Happy birthday (Laimingo gimtadienio)”, – pirmajame puslapyje angliškai jį sveikina „Vremia novostei”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.