ŠED statyba yra strateginės partnerystės su Rusija dalis, pareiškė Suomijos premjeras

Suomijos ministras pirmininkas Matti Vanhanenas (Matis Vanhanenas) pritaria Šiaurės Europos dujotiekio (ŠED) statybai Baltijos jūros dugnu.
„Visų pirma, mums reikalingas naujas dujotiekis tarp Rusijos ir Centrinės Europos. Tai sustiprins Europos energetinį saugumą, todėl turime stiprinti dujotiekių tinklą. Tuo pat metu tai ir mūsų strateginės partnerystės su Rusija dalis – ir tai svarbiausia”, – sakė M.Vanhanenas trečiadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Eesti Paevaleht”.

Suomijos premjeras pabrėžė, kad jo šaliai dujotiekio tiesimas tėra „ekologinis klausimas”, ir kitokių problemų, susijusių su ŠED statyba, nekyla.

„Nesuprantu, kokios gali iškilti saugumo problemos. Tai gali būti ekologinio saugumo problema, bet kas dar? Negaliu įsivaizduoti jų”, – sakė politikas.

Tuo pat metu jis ragino pažodžiui nesuprasti Suomijos gynybos ministro Jyri Hakamiesas (Juris Hekemijesas) pareiškimo, nuskambėjusio prieš kelias dienas per jo vizitą JAV, kad jo šalies saugumo politika susiduria su trimis iššūkiais: Rusija, Rusija, Rusija”.

„Jis ir pats vėliau sakė, jog tai greičiau buvo retorika. Jei pažvelgtume į tolimą perspektyvą, Rusija visada mums buvo įdomus iššūkis”, – pabrėžė premjeras.

„Šiandien Rusija aktyvesnė tarptautinėje arenoje. Bet tuo pat metu tai didelė šalis, kuri dalyvauja sprendžiant daugelį tarptautinės politikos klausimų. Mes visada mokėjome bendradarbiauti su Rusija, ir šia prasme ji mums tikrai yra iššūkis, bet ne grėsmė”, – pridūrė M.Vanhanenas.

Premjeras taip pat išreiškė viltį, kad investicinis klimatas Rusijoje gerės.

„Žinoma, mes tikimės, kad vieną dieną jie taps Pasaulio prekybos organizacijos nariais, ir taisyklės taps daug aiškesnės. Bet kuo Rusija stipresnė ekonomiškai, tuo geriau mums”, – pridūrė jis.

„Rusija gauna daug pinigų pardavusi naftą ir dujas, tad logiška, kad ji ieško, kur juos investavus. Žingsnis po žingsnio Rusija vis dėlto artėja prie normalios rinkos ekonomikos”, – pridūrė Suomijos vyriausybės vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.