Sacharovo premijai nominuota A. Politkovskaja

Antradienį paaiškėjo penki kandidatai šių metų Europos Parlamento Sacharovo premijai gauti. Tarp jų yra Turkijoje reziduojantis ortodoksų patriarchas, Kinijos, Afganistano ir Sudano žmogaus teisių gynėjai, taip pat nužudytoji Rusijos žurnalistė Ana Politkovskaja.

Penkis kandidatus antradienį surengtame bendrame posėdyje patvirtino Europos Parlamento Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetai bei Žmogaus teisių pakomitetis. Kandidatus galėjo siūlyti EP politinės frakcijos arba mažiausiai 40 deputatų grupė. Pateikiame šiemetinių Sacharovo premijos kandidatų sąrašą.

Baltramiejus I – ekumeninis ortodoksų bažnyčios patriarchas, aktyvus tikėjimo laisvės Turkijoje gynėjas ir religijų dialogo šioje šalyje skatintojas. Šį kandidatą pasiūlė Tapatybės, tradicijų ir suvereniteto frakcija.

Zeng Jinyan ir Hu Jia – Kinijos žmogaus teisių gynėjai. Ponia Zeng Jinyan savo interneto dienoraštyje registruoja žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje, o jos vyras Hu Jia yra AIDS bei aplinkosaugos sričių aktyvistas. Šiuos kandidatus pasiūlė Žaliųjų frakcija – Europos laisvasis aljansas.

Malalai Džoja (Joya) – Afganistano parlamento narė ir kovotoja už moterų teises šioje šalyje. Ponios Džojos narystė parlamente buvo sustabdyta po to, kai savo kalboje ji atvirai įvardijo kai kuriuos parlamentarus kaip karinių grupuočių vadovus.

Salihas Mahmudas Osmanas (Salih Mahmoud Osman) – Sudano žmogaus teisių advokatas. Ponas Osmanas dirba „Sudano kovos su kankinimais organizacijoje”, kuri teikia nemokamą teisinę pagalbą daugeliui nukentėjusiųjų nuo pilietinio karo ir žmogaus teisių pažeidimų šioje šalyje. Šį kandidatą pasiūlė Josep Borrell (Socialistų frakcija, Ispanija), Thierry Cornillet (Liberalų ir demokratų aljansas, Prancūzija), José Ribeiro e Castro (Europos liaudies partija, Portugalija), Frithjof Schmidt (Žalieji, Danija) ir 178 kiti įvairių frakcijų europarlamentarai, taip pat Liberalų ir demokratų aljanso Europai frakcija.

Ana Politkovskaja (Anna Politkovskaya; po mirties), Rusijos žurnalistė ir žmogaus teisių gynėja. Ponia Politkovskaja, žinoma dėl savo kritikos Čečėnijos konflikto atžvilgiu, buvo nušauta 2006 m. spalio 7 d. Maskvoje. Šią kandidatę pasiūlė Europos liaudies partijos – Europos demokratų frakcija.

Rugsėjo 24-ąją EP Žmogaus teisių bei Vystymosi komitetai iš šių kandidatų atrinks tris. Tuo tarpu spalio 25 d. Parlamento Pirmininkų sueiga (politinių grupių lyderiai) iš jų išrinks premijos laureatą, kuris bus iškilmingai apdovanotas gruodžio 11 d. plenarinėje sesijoje Strasbūre.

Sacharovo premiją Europos Parlamentas įsteigė 1988-aisiais, siekdamas paremti už demokratiją ir žmogaus teises kovojančius asmenis bei organizacijas. Nugalėtojai apdovanojami diplomu bei 50 tūkst. eurų čekiu. Šį apdovanojimą yra gavę Nelsonas Mandela, Aleksandras Dubčekas, Aung San Suu Kyi, Kofis Ananas, „Žurnalistai be sienų” ir kiti. Pernai Sacharovo premija buvo skirta Baltarusijos opozicijos lyderiui Aliaksandrui Milinkevičiui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.