Buvęs Filipinų prezidentas dėl grobstymo nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Buvusį Filipinų prezidentą Josephą Estradą (Chosefą Estradą) kovos su kyšininkavimu teismas trečiadienį dėl grobstymo nuteisė kalėti iki gyvos galvos ir uždraudė dar kada nors užimti valstybinį postą.
70 metų kino žvaigždė J.Estrada, kuris buvo nušalintas nuo valdžios per armijos paremtą 2001 metų sukilimą, demonstravo savo panieką.

„Maniau, kad nugalės teisingumo vaidmuo, bet iš tikrųjų tai teismo inscenizacija”, – žurnalistams pareiškė buvęs prezidentas.

Jis nebus iš karto nusiųstas į kalėjimą – teismas leido jam iki atskiro nurodymo grįžti į savo vilą Maniloje.

Prezidentė Gloria Macapagal Arroyo (Glorija Makapagal Arojo), kuri buvo J.Estrados viceprezidentė ir iškilo į valdžią jam pateikus kaltinimus, sakė, kad su teismo sprendimu turi būti sutikta.

„Tai – nugalėtojo teisingumas. Tai – valdančiosios klasės teisingumas. specialusis (teismo) skyrius buvo užprogramuotas nuteisti. Niekada neturėjome jokios galimybės”, – sakė J.Estrados advokatas Rene Saguisagas (Renė Saguisagas).

Pasak jo, buvęs prezidentas ir pleibojus nebandys atidėlioti kalėjimo bausmės.

J.Estrada ketina apskųsti nuosprendį kovos su kyšininkavimu teisme, be to, šią bylą automatiškai turės išnagrinėti Aukščiausiasis teismas.

J.Estrada buvo apkaltintas dėl maždaug 4 mlrd. pesų (212 mln. litų) išgrobstymo. Jam buvo pateikti keturi kaltinimai korupcija.

Jis taip pat buvo apkaltintas dėl melagingo liudijimo apie pajamas, bet dėl to buvo išteisintas.

Jo sūnus, senatorius Jinggoy (Džingojus) buvo išteisintas dėl grobstymo.

2000 metais šalies Senatas pradėjo J.Estrados apkaltą dėl korupcijos, ir jai žlugus jis buvo nušalintas nuo valdžios.

J.Estrada buvo viena spalvingiausių asmenybių Filipinų politikos scenoje, ir jo valdymo metu nuolat pasirodydavo pranešimų apie polinius sprendimus, priimtus po naktinių išgertuvių, milijonus išloštų ar praloštų pesų.

Be to, buvo nesuskaičiuojamų istorijų apie jo meilužes ir jų prašmatnų gyvenimo būdą.

Tie pranešimai sukėlė siaubą vidurinei klasei ir įtakingai Katalikų Bažnyčiai, bet J.Estrados, kaip moterų numylėtinio ir Robiną Hudą primenančio herojaus įvaizdis, taip pat – jo paprastumas ir toliau patinka neturtingiems rinkėjams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.