Rusija išbandė itin galingą vakuuminę bombą

Rusijos armija išbandė naują vakuuminę bombą, kurios galingumas, kaip teigia kariškiai, gali prilygti tik branduoliniams koviniams užtaisams.
Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko pavaduotojas generolas pulkininkas Aleksandras Rukšinas pareiškė, kad sukurtas naujas sprogmuo, neturintis analogų pasaulyje, nepažeidžia nė vienos Maskvos pasirašytų tarptautinių sutarčių ir neužteršia aplinkos.

„Sukurto aviacinio sprogmens bandymų rezultatai parodė, kad savo efektyvumu ir galimybėmis jis prilygsta branduoliniam užtaisui”, – sakė A.Rukšinas reportaže, kuris buvo parodytas Rusijos televizijos Pirmojo kanalo ir televizijos kanalo „Rossija” naujienų laidose.

Drauge, pabrėžė A.Rukšinas, bombos sprogimas neatsiliepia jos naudojimo regiono ekologijai ir neužteršia aplinkos.

Vaizdajuostėje buvo parodyta, kaip Rusijos viršgarsinis strateginis bombonešis Tu-160 numeta sprogmenį į poligoną ir įvyksta stiprus sprogimas. Po to buvo parodytas vaizdas po sprogimo: apgriautas daugiaaukštis pastatas, apdegusi žemė, karinės technikos nuolaužos ir akmenų skeveldros.

Vakuuminės bombos veikimo principas yra toks: speciali degi medžiaga išpurškiama ir susprogdinama virš taikinio.

„Pagrindinius sugriovimus padaro viršgarsinė oro smūgio banga ir nepaprastai aukšta temperatūra, – buvo pažymėta Pirmojo kanalo reportaže. – Viskas, kas gyva tiesiog išgaruoja. Todėl dirvožemis po sprogimo panašus į Mėnulio paviršių, bet neužterštas nei cheminėmis, nei radioaktyviosiomis medžiagomis”.

Rusijos gynybos ministerijos mokslinio tyrimo instituto atstovas Jurijus Balyka sakė, kad sprogioji medžiaga, naudojama naujojoje bomboje, yra didesnės griaunamosios galios nei trotilas. Pasak jo, tai pavyko pasiekti naudojant nanotechnologijas.

„Tai savo ruožtu leido sumažinti tikslumo reikalavimus, todėl sprogmuo yra pigesnis – taigi tai savybė, kuri mums būtina esant dabartinėms sąlygoms”, – sakė J.Balyka.

Anot jo, bomba „yra pigi ir turi didelių naikinamųjų savybių”.

Pasak J.Rukšino, naujasis ginklas „leis mums užtikrinti valstybės saugumą ir duoti atkirti terorizmui esant bet kurioms aplinkybėms ir bet kuriame regione”.

Pirmojo kanalo reportaže buvo teigiama, kad tokią pat vakuuminę bombą, tik mažesnio galingumo, turi JAV, ir ji vadinama „visų bombų motina”. Rusijos gynybos pramonės komplekso darbuotojai savo ruožtu pavadino Rusijos bombą „visų bombų tėčiu”.

Rusijos vakuuminė aviacinė bomba, turėdama mažiau sprogiosios medžiagos (7 100 kg, palyginti su 8 200 kg) galingesnė už Amerikos keturis kartus, o temperatūra sprogimo epicentre didesnė du kartus. Be to, Rusijos aviacinė bomba pralenkė Amerikos pagal bendrą sunaikinimo plotą – 300 metrų, palyginti su 150 metrų.

„Jis („visų bombų tėtis”) leis mums užtikrinti valstybės saugumą ir duoti atkirtį tarptautiniam terorizmui esant bet kurioms aplinkybėms ir bet kuriame regione”, – pabrėžė A.Rukšinas.

Apžvalgininkų nuomone, pranešimai apie naują galingą Rusijos ginklą yra dar vienas įrodymas, kad Kremlius ketina pademonstruoti pasauliui savo galią.

Rugpjūtį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maskva atnaujina nuolatinius strateginės aviacijos, taip pat ir bombonešių Tu-160 bei senesnių Tu-95, skrydžius.

1999 metais Rusijos kariniai pareigūnai grasino panaudoti vakuuminę bombą per operaciją prieš separatistus Čečėnijoje, bet šie ketinimai sukėlė tarptautinių teisių gynimo organizacijų protestus. Ar buvo panaudotas toks ginklas Šiaurės Kaukaze, neaišku.

JAV armija naudojo termobarines bombas, veikiančias panašiais principais, prieš Talibano judėjimą ir „al Qaedą” kalnuose Afganistano rytuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.