Teismas imsis buvusio „darbiečių” lyderio neliečiamybės bylos

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį pradės nagrinėti nuo Lietuvos teisėsaugos į Rusiją pabėgusio ir į Seimą kandidatuojančio Viktoro Uspaskicho advokato skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti buvusio „darbiečių” lyderio teisinę neliečiamybę.
Apie tai pranešė teismo atstovė spaudai.

Antradienį teismas gavo Darbo partijos advokato skundą, kuriuo prašoma panaikinti

VRK priimtą sprendimą dėl V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo kandidatuojant į Seimą.

Asmuo, įregistruotas kandidatu į Seimą, įgyja teisinę neliečiamybę ir išlaiko ją iki išrinkto parlamentaro priesaikos. Teisinė neliečiamybė gali būti panaikinta tik VRK sprendimu.

VRK finansinėmis machinacijomis įtariamo V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę prokurorų prašoma panaikino praėjusią savaitę.

V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę VRK jau buvo panaikinusi per vasarį vykusius savivaldos rinkimus, tąsyk „darbiečiai” taip pat apskundė VRK sprendimą Vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau jis palaikė VRK sprendimą.

V.Uspaskicho interesams atstovaujantis advokatas Vytautas Bučius yra užsiminęs, jog jei ir šįsyk teismas bus VRK pusėje, jis kreipsis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Generalinė prokuratūra buvusios „darbiečių” lyderio neliečiamybę prašė panaikinti argumentuodami teismo sprendimais, kuriais V.Uspaskichui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

V.Uspaskichas yra pareiškęs, jog į Lietuvą ketina grįžti tik jei nebus panaikinta jo teisinė neliečiamybė. Kitu atveju, buvęs „darbiečių” vedlys į Lietuvą žadėjo atvykti nebent duoti parlamentaro priesaikos, jei rinkimai jam būtų sėkmingi.

Seimo narys Dzūkijos apygardoje bus renkamas spalio 7 dieną vietoj šį pavasarį parlamentaro mandato atsisakiusio ir Alytaus rajono meru tapusio konservatoriaus Algirdo Vrubliausko.

Kėdainių verslininką 48 metų V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Pernai rugpjūčio 25 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas V.Uspaskichui skyrė kardomąjį suėmimą. Jis Rusijoje yra pasiprašęs prieglobsčio. Sprendimas dėl prieglobsčio kol kas nepriimtas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.