Estijos URM sutiko, kad Baltijoje būtų surengti tyrimai dėl ŠED tiesimo

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urmas Pejetas) ketvirtadienį pateiks vyriausybei projektą teigiamo atsakymo į bendrovės „Nord Stream AG” prašymą leisti surengti šalies ekonominėje zonoje jūroje tyrimus, susijusius su Šiaurės Europos dujotiekio (ŠED) tiesimu.
Kaip trečiadienį pranešė URM kanclerio pavaduotojo patarėja Kristi Land laikraščiui „Eesti Paevaleht”, tik remiantis Jungtinių Tautų (JT) jūros teisių konvencija galima uždrausti tokius tyrimus.

Pasak jos, „Nord Stream AG” prašyme buvo tik dvi aplinkybės, kurios teoriškai galėjo būti pagrindas uždrausti tyrimus: jeigu jie būtų atliekami Estijos teritoriniuose vandenyse ir jeigu būtų gręžiamas jūros dugnas.

„Kai dėl prašymo ištirti dugną, pati bendrovė jau patvirtino Užsienio reikalų ministerijai, kad neatliks tyrimų ir negręš dugno Estijos teritoriniuose vandenyse”, – sakė K.Land.

Rusijos ir Vokietijos bendrovė „Nord Stream AG” gegužės 31 dieną kreipėsi į Estijos vyriausybę, prašydama duoti leidimą ištirti jūros ekonominę zoną, ar yra galimybių čia teisti ŠED.

Anksčiau buvo numatoma nutiesti dujotiekį Suomijos ekonominiuose vandenyse, bet jūros dugnas čia ne toks lygus ir gilesnis nei Estijos.

Valdantysis Tėvynės sąjungos ir „Res Publica” susivienijimas pareikalavo išnagrinėti šį klausimą šalies aukščiausios įstatymų leidžiamosios institucijos sesijoje kaip skubų ir turintį svarbią valstybinę reikšmę.

To paties pareikalavo ir parlamento pirmininkė Ene Ergma (Enė Ergma), pradėdama pirmadienį parlamento sesiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.