Dvare lėbautojai kelia gaisrus

Lėbartų dvaras, įrašytas į Kultūros vertybių registrą, dėl jo gyventojų kaltės baigia sunykti.

Pirmadienio pavakarę dvare šėliojo ugnis, kurioje vos nežuvo du čia lėbavę asmenys.

Gargždų ugniagesiai jau gerai žino dvaro link vedantį kelią, nes gesinti gaisrus čia tenka neretai.

Apdegė kojas

Pirmadienį dvare esančiame Bronei Damauskienei priklausančiame bute dėl neatsargaus rūkymo kilo gaisras. Spėjama, kad vienas iš čia kelias dienas lėbavusių asmenų neblaivus gulėdamas ant sofos užsirūkė ir nė nepastebėjo, kaip ši pradėjo smilkti.

Gaisro metu nukentėjo buto šeimininkės sūnus 1961 metais gimęs Rimantas Damauskis. Jam smarkiai apdegė kojos.

Į Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos skyrių paguldytam R.Damauskiui diagnozuotas III-IV laipsnio 30-ies procentų kūno nudegimas. Į ligoninę dėl apsinuodijimo alkoholiu ir dūmais nuvežtas ir 1952 m. gimęs Vladas Mačiukynas.

Šįkart gaisro metu pastatas nenukentėjo. Sudegė tik bute buvusi sofa ir prirūko patalpos. Tačiau vienąkart dvaras gali ir sudegti.

Pasak Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Stanislovo Petriko, gaisrai šiame dvare – itin dažni. Vien šiemet gaisrininkai gesinti šį dvarą ir išvesti dūmais apsinuodijusių asmenų skubėjo mažiausiai keturis kartus.

Nustebino palikuonius

Iš Vokietijos į Lietuvą atvažiavę buvusių dvaro savininkų palikuoniai stebėjosi, kaip lietuviai sugebėjo nugyventi tokį gražų pastatą. Kad buvęs gražus Lėbartų dvaras, rašytiniuose šaltiniuose pirmąkart paminėtas 1758 metais, kai kurių asocialių gyventojų dėka prarado buvusią didybę, pripažino ir Dovilų seniūnė Nijolė Ilginienė.

„Dvaras yra paminklosauginis objektas, tačiau valstybė negali skirti pinigų jo remontui. O gyventojams tai nerūpi. Jie nei stogo šiferio pasikeičia, nei langų nudažo”, – apgailestavo N.Ilginienė.

Dabartiniai gyventojai dvarą, kadaise priklausiusį Simonui Lėbartui, vėliau – Johanui Hugo Šojui, niokoja ne tik gaisrais, bet ir savo netinkama veikla. Prie senojo pastato pristatė jam netinkančius plytinius priestatus, užmūrijo kai kuriuos kaiminus.

Atgaivinti – per brangu

Nors Lėbartų dvaro išsaugojimas buvo numatytas 2003 – 2012 metų Klaipėdos rajono plėtros strateginiame plane, kol kas juo tinkamai nepasirūpina nei gyventojai, nei savivaldybė.

Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Šmatauskienė sakė, kad Lėbartų dvaras įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, bet nepriskiriamas saugotiniems objektams.

„Deja, iš 9 Klaipėdos rajono dvarų beveik visi yra panašios būklės. Nenustekentas tik Vėžaičių dvaras, kuriame veikia kultūros namai ir biblioteka”, – teigė specialistė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.