Į šiukšlių vamzdį – sriuba, foteliai ir aliejus

Vos įėjęs į laiptinę, gali užuosti, kaip šiukšlių atsikrato vieno ar kito namo gyventojai.

Nors nuo spalio 1-osios kone 50 procentų brangs į šiukšlių šalinimo vamzdžius metamų šiukšlių išvežimas, kai kurie klaipėdiečiai nė už ką nenori atsisakyti malonumo išberti šiukšles į vamzdį už buto durų.

Klaipėdiečių namus administruojančių valdų vadovai vienbalsiai sutaria, kad porą dešimtmečių gyventojams tarnaujančių šiukšlių šalinimo vamzdžių derėtų atsisakyti. Jie nehigieniški, remontuotini, be to, žmonės nemoka jais naudotis išmintingai.

Pila ir sriubą

Kaip dienraščiui „Klaipėda” sakė bendrovės „Debreceno valdos” direktorė Vida Kistenienė, kai kuriuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai – tikri nevaleikos.

„Patikėkit, ko tik nepatiria konteinerius prižiūrintys kiemsargiai. Žmonės į šiukšlių šachtas pila sriubas, panaudotą aliejų, vandenį, kuris lieka išplovus laiptinę. Buvo, kad iš devinto aukšto į apačią kažkas paleido didžiausią vazoną su gėle, kuris sudaužė ir šachtą, ir šiukšlių konteinerį, – pasakojo vadovė. – Sulaužo kokį fotelį, sumeta į šachtą, mediena kur nors įstringa, žmonės pila šiukšles ant viršaus, o paskui kiemsargiui tenka su pagaliais krapštyti tokią košę. Dažnai šalia konteinerių veisiasi žiurkės, skraido musės. Vasaros pradžioje, viename name užvirinus šiukšlių šachtą, graužikai metėsi į laiptinę, teko juos skubiai nuodyti”, – dienraščiui pasakojo V.Kistenienė.

Tačiau jau keletą mėnesių raginami vienbalsiai atsisakyti šiukšlių šalinimo šachtų, klaipėdiečiai vietoj higienos renkasi patogumą.

„Debreceno valdų” darbuotojai šiemet užvirino 9 šachtas, tačiau 23 šachtomis gyventojai pageidavo naudotis ir toliau.

Pasak V.Kistenienės, žmonės atneša raštus, kad didžioji dalis namo gyventojų – pensininkai, ligoti žmonės, kuriems būtų per daug sudėtinga šiukšles nunešti iki konteinerio.

„Nesuprantu, ar pensininkai nenueina iki parduotuvės? O ligotų žmonių negi niekas nelanko? Matyt, kai kurių nejaudina, kad visa laiptinė dvokia, svarbiau, kad kvepia namuose”, – ironizavo vadovė.

Užvirino dešimtis šachtų

Tačiau ne visi klaipėdiečiai užsispyrusiai nori laikytis įprastos šiukšlių išmetimo tvarkos.

Šiemet „Vingio valdos” užvirino 32 nehigieniškus šiukšlių išmetimo vamzdžius, tačiau dviejų namų gyventojai kategoriškai prieštarauja siūlymui gyventi higieniškiau.

Bendrovės „Pempininkų valdos” vadovas Eugenijus Vanagas „Klaipėdai” taip pat patvirtino, kad ne visi gyventojai pageidauja atsisakyti šiukšlių šalinimo vamzdžių.

„Maisto atliekos šiukšlių šalintuvuose pūva, skleidžia nemalonius kvapus ir sukelia ligų pavojų. Gyventojai į šachtas meta statybines atliekas, dėl jų sukelto triukšmo kenčia pirmųjų aukštų gyventojai, lūžta konteineriai”, – tikino jis.

Tačiau kol kas dar nemažai „Pempininkų valdų” aptarnaujamų namų gyventojų nesurinko 50 procentų laiptinės žmonių parašų, kurie leistų užvirinti šiukšlių išmetimo vamzdžių šachtas.

Išvežimas brangs ženkliai

Bendrovės „Specialus autotransportas” Atliekų rinkodaros direktorius Virgilijus Šidlauskas dienraščiui teigė, kad atliekų išvežimo kaina kils dėl daugelio priežasčių.

„Kiek žinau, šiukšlių išvežimas brangs mažiau nei 50 procentų, tačiau tikrai brangs. Būtina atnaujinti šiukšlių išvežimo techniką, keisti kai kuriuos konteinerius, išlaidų daugės, todėl kils ir paslaugos kaina”, – aiškino jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.