Prioritetą socialiniams ir humanitariniams mokslams lydės ir didesni pinigai

Perskirstant 20 proc. papildomų mokslui ir menui skirtų lėšų pakeistos ir mokslinių tyrimų proporcijos. Nuo 24 iki 30 procentų didinama humanitariniams ir socialiniams mokslams skiriamų lėšų dalis. Tuo tarpu lėšos moksliniams tyrimams fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų srityje mažinamos nuo 76 iki 70 procentų. Perskirstoma suma sudaro 1,8 mln. litų.

Tokiam lėšų perskirstymui pritarė antradienį Vyriausybėje vykusiame pasitarime su premjeru Gediminu Kirkilu dalyvavę mokslininkai, aukštųjų mokyklų rektoriai, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai.

Tokį sprendimą patvirtino ir antradienį posėdžiavusi Vyriausybė.

Mokslo ir meno finansavimui bus ieškoma galimybių skirti papildomų lėšų, kad fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslo sričių finansavimas 2008 m. nesumažėtų, palyginti su lėšų suma, kuri būtų skirta šiam tikslui nepatikslinus proporcijų.

Premjeras pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui sukurti darbo grupę, kuri pasiūlytų mokslinių tyrimų finansavimo metodikos pataisas.

Finansavimo proporcijos tarp humanitarinių ir socialinių bei fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų Vyriausybės nutarimu buvo nustatytos 2004-aisiais, todėl nebetenkina dabartinių prioritetų.

Šiuo metu socialiniams ir humanitariniams mokslams tenka išskirtinis vaidmuo, kuris turi didelę įtaką nacionalinei kultūrai ir socialinei raidai, todėl 2008 metų biudžetas turėtų būti orientuotas į atitinkamus mokslo ir studijų sistemos pokyčius. Apie būtinybę stiprinti socialinių ir humanitarinių mokslų plėtrą vis daugiau diskutuojama ir ES.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.