Už nelegaliai ES įdarbintus trečiųjų šalių piliečius – atsakomybė darbdaviams

Už nelegaliai Europos Sąjungoje įdarbintus trečiųjų šalių piliečius siūloma visa atsakomybė darbdaviams. Šį klausimą antradienį svarstys Lietuvos pramonininkų konfederacija konsultaciniame posėdyje.

Darbdaviai svarstys Lietuvos poziciją dėl Europos Komisijos siūlymo Europos Parlamentui ir Tarybai priimti direktyvą, kuria darbdaviams būtų vienpusiškai numatytos pareigos, atsakomybė ir sankcijos už nelegaliai įdarbintus trečiųjų šalių piliečius ES. Direktyva siekiama sumažinti imigraciją ir nelegalų darbą iš trečiųjų šalių ES.

Direktyvos projekte numatomos pareigos darbdaviams spręsti trečiųjų šalių piliečio legalumą būti ES šalyse. Už direktyvos pažeidimą sankcijos numatomos tik darbdaviams, bet netaikomos darbuotojams.

Lietuvos teisės aktai šiuo metu numato tik administracinę atsakomybę už nelegalaus darbo naudojimą. Lietuvos teisės aktai nenumato baudžiamosios atsakomybės ir kitų sankcijų už nelegaliai esančių trečiųjų valstybių piliečių įdarbinimą, susijusių su ribojimu gauti ar pretenduoti į valstybės paramą, įvairias išmokas, galimybę dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ar apskritai teisės verstis atitinkama veikla.

Posėdyje taip pat bus svarstomas pasiūlymas numatyti galimybę, darbuotojui pageidaujant trumpalaikės ligos atveju dvi dienas neatvykti į darbą, nesikreipiant į medicinos įstaigas. Apie sveikatos sutrikimą darbuotojas turėtų informuoti darbdavį pirmąją nebuvimo darbe dieną ir, darbdaviui ar jo įgaliotam atstovui leidus, už dvi ligos dienas nepateikti nedarbingumo pažymėjimo. Per metus darbuotojui būtų leidžiama tokiu susitarimu pasinaudoti ne daugiau kaip penkis kartus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.