Lietuvoje prasidėjo olimpinio deglo nešėjų atranka

Ruošiantis 2008-ųjų vasaros olimpinėms žaidynėms, Lietuvos Tautinis Olimpinis Komitetas (LTOK) ir olimpinė partnerė „Samsung” skelbia olimpinės ugnies nešėjų atranką Lietuvoje. Pasiūlyti kandidatą, vertą atstovauti Lietuvai olimpinės ugnies kelionėje į XXIX vasaros olimpines žaidynes Pekine, gali visi Lietuvos žmonės.

Olimpinė partnerė „Samsung”, trečius metu organizuojanti olimpinio deglo estafetę visame pasaulyje, šiais metais turi teisę išrinkti 1500 estafetės dalyvių. Lietuvai, kaip ir kitoms Baltijos šalims, atstovaus 2 šalies atstovai. Vieną iš jų kompanija „Samsung” išrinks iš savo verslo partnerių, antrąjį – iš žmonių pasiūlytų kandidatų.

Pasak M. Sinkevičiaus, kviečiant Lietuvos žmones prisijungti prie kandidatų atrankos siekiama, kad galimybė atstovauti šaliai atitektų paprastam, šios pagarbos vertam žmogui. „Nėra svarbu kandidatų pareigos, užimama padėtis visuomenėje. Užtenka, kad žmogus būtų kilnus, atsidavęs kitų labui, olimpinius principus taikantis paprastose gyvenimiškose situacijose”, – sako „Samsung” atstovas Lietuvoje Marius Sinkevičius.

Pirmasis atrankos etapas – esė konkursas. Iki rugsėjo 30 dienos žmonės kviečiami rašyti esė apie kandidatus, argumentuoti, kodėl būtent jų siūlomas kandidatas yra vertas atstovauti Lietuvai. Esė siuntimas ir registracija vyksta konkurso organizatoriaus internetinėje svetainėje www.samsung.lt.

Iš visų pasiūlytų kandidatų bus išrinkta dešimt finalistų, apie kuriuos parašyta esė bus įtikinamiausia ir labiausiai įkvepianti. Dešimtuko laukia paskutinis atrankos žingsnis – pokalbis su žiuri, kurią sudarys LTOK, Lietuvos nacionalinės olimpinės rinktinės ir „Samsung” atstovai. Kandidatai bus kviečiami pademonstruoti savo žinias apie olimpines žaidynes bei fizinį pasirengimą nešti olimpinę ugnį. Abu Lietuvos deglo nešėjus vertins ir patvirtins Pekino olimpinių žaidynių organizacinis komitetas.

Žmogus, pasiūlęs atranką laimėjusį kandidatą, olimpines žaidynes galės stebėti naujajame „Samsung” LCD televizoriuje, kurį jam padovanos estafetės organizatorius.

Baltijos šalių atrankos laimėtojai olimpinę ugnį neš estafetės atkarpoje Kinijoje. „Samsung” pasirūpins estafetės dalyvių kelionės ir pragyvenimo išlaidomis, suteiks galimybę patirti neišdildomus įspūdžius, organizuodami keliones ir įvairius susitikimus pasaulio olimpines žaidynes organizuojančioje šalyje.

2008 m. kovo 25 d. tradiciškai olimpinis deglas bus įžiebtas Graikijoje, Olimpo kalne. Iki kovo 30 d. olimpinė liepsna keliaus per Graikiją iki Panathinaikos stadiono, kuriame 1896 m. vyko pirmosios olimpinės žaidynės. Į Pekiną olimpinis deglas atkeliaus 2008 m. gegužės 4 d. Iki rugpjūčio 8 d. deglas bus nešamas 40 000 km besidriekiančia trasa Kinijoje, kuri kirs 31 regioną, 113 miestų.

Iš viso olimpinio deglo nešėjai įveiks 137 000 km – olimpinė ugnis apkeliaus 23 šalis penkiuose kontinentuose. Tai pati ilgiausia olimpinės ugnies kelionė olimpiados istorijoje. Iš viso estafetėje dalyvaus 21 780 ugnies nešėjų: 19 400 nešėjai įveiks trasą Kinijoje, 2 380 nešėjų ugnį neš kitose pasaulio šalyse. Šiais metais olimpinę ugnį planuojama užnešti ir į aukščiausią pasaulio viršūnę – Everesto kalną.

Olimpinės ugnies kelionė į Pekiną yra trečioji, kurioje dalyvaus Lietuvos atstovai. Lietuviai jau yra nešę olimpinę ugnį į 1980 m. vykusias XXII olimpines žaidynes Maskvoje. Ši rungtis buvo patikėta Miuncheno olimpinių žaidynių sidabro medalio 800 m bėgimo laimėtojai Nijolei Sabaitei Razienei.

1992 m. tuometinis Vilniaus Salomėjos Neries vidurinės mokyklos devintokas Vytautas Kaikaris, laimėjęs LTOK skelbtą viktoriną apie Olimpines žaidynes, iškovojo teisę olimpinę nešti į XXV olimpines žaidynes Barselonoje.

2006 m. olimpinę liepsną į žiemos olimpines žaidynes Turine nešė du Lietuvos atstovai. Tai Kūno kultūros mokytojas iš Kaišiadorių Stanislovas Lakavičius ir „Samsung” verslo partnerių „Sonex Holding” valdybos pirmininkas Artūras Bartusevičius.

Deglo nešėjas turi būti ne jaunesnis nei 14 metų, pajėgus fiziškai ištverti 400 metrų bėgimą, nepatiriant jokių sveikatos sutrikimų. Estafetės metu šalies atstovai privalo vilkėti oficialią deglo nešėjo uniformą; draudžiama vilkėti drabužius, dėvėti apavą ir nešioti papuošalus, skelbiančius reklaminę informaciją. Deglo nešėjas negali skleisti ir skelbti savo politinių bei religinių įsitikinimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.