Amerika mini šeštąsias rugsėjo 11-osios atakų metines

Amerika antradienį mini šeštąsias rugsėjo 11-osios atakų metines, kurios bus santūresnės nei ankstesniais metais, tačiau temdomos naujų „al Qaeda” grasinimų.

Niujorke, kur dviem pagrobtiems lėktuvams įsirėžus į Pasaulio prekybos centro dangoraižius žuvo 2 749 žmonės, per iškilmingą ceremoniją gelbėtojai perskaitys žuvusiųjų vardus.

Ne taip kaip ankstesniais metais, beveik visa ceremonija vyks ne ten, kur anksčiau stovėjo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai dvyniai, o netoliese esančiame parke. Sugriuvusių dangoraižių vietoje dabar statomi memorialas ir kiti nauji pastatai.

Kaip jau tapo tradicija, vardų skaitymas bus nutrauktas keturis kartus – tiksliai tuo laiku, kai prieš šešerius metus lėktuvai rėžėsi į dangoraižius ir kai dangoraižiai sugriuvo.

8 val. 46 min. vietos (15 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai prieš šešerius metus pirmasis lėktuvas rėžėsi į šiaurinį dangoraižį, skambės bažnyčių varpai. Tada žuvusiųjų artimieji galės nusileisti ilgu trapu į duobę dangoraižių vietoje ir padėti gėles bei pagerbti žuvusiųjų atminimą tylos minute.

Šiemet ceremonija bus kuklesnė nei pernai, minint penktąsias atakų metines, kai prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) dangoraižių vietoje padėjo vainiką, o vėliau per televiziją kreipėsi į amerikiečius.

G.W.Bushas, kuris šiemet ragino žuvusiuosius paminėti pamaldomis ir uždegtomis žvakutėmis, turi dalyvauti pamaldose Vašingtone, o paskui Baltuosiuose rūmuose rugsėjo 11-osios aukas pagerbti tylos minute.

Kaip ir ankstesniais metais, „al Qaeda” lyderis Osama bin Ladenas prieš rugsėjo 11-osios metines paskelbė įrašą, kuriame sako, kad Jungtinės Valstijos yra silpnos, ir grasina eskaluoti karą Irake.

Minėjimo renginius netoli sugriuvusių dangoraižių vietos pradės Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas).

„Tai bus iškilminga proga paminėti (žuvusiuosius), … diena pagalvoti apie tuos, kurių netekome”, – prieš ceremoniją sakė jis.

Jo pirmtakas, respublikonų pretendentas į JAV prezidentus Rudolphas Giuliani (Rudolfas Džulianis) taip pat perskaitys ištrauką, nors tai, atsižvelgdamos į jo prezidentines ambicijas, kritikuoja kai kurios žuvusiųjų šeimos.

R.Giuliani sulaukė labai palankių vertinimų dėl vadovavimo miestui po rugsėjo 11-osios atakų, bet ugniagesiai kritikavo miesto valdžios reakciją ir kaltino R.Giuliani susikrovus iš tų atakų politinį kapitalą.

Pagrindinė demokratų pretendentė į prezidentus, Niujorkui atstovaujanti senatorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) taip pat turi dalyvauti ceremonijoje ir skaityti žuvusiųjų vardus.

Vakare dangų ties sugriuvusių dangoraižių vieta nušvies du galingi šviesos pluoštai, kurie simbolizuos sugriuvusį Pasaulio prekybos centrą.

Šanksvilyje Pensilvanijoje, kur 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją nuošaliame lauke sudužo trečias pagrobtas lėktuvas, bus pagerbtas 40 jo keleivių ir įgulos narių atminimas.

Vašingtone gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas) turi vadovauti minėjimui Pentagone, į kurį lygiai prieš šešerius metus įsirėžus ketvirtam pagrobtam lėktuvui, žuvo 184 žmonės.

Savaitgalį Gynybos departamentas surengė „Laisvės eitynes” (Freedom Walk) žuvusiesiems pagerbti. Juo taip pat buvo pademonstruota parama JAV kariams, kurių daugiau kaip 4,1 tūkst. žuvo Irake ir Afganistane nuo to laiko, kai G.W.Bushas po rugsėjo 11-osios atakų paskelbė „karą su teroru”.

Dabar prezidento populiarumas toli gražu nebėra toks kaip prieš šešerius metus, kai jis su megafonu stovėjo prie Pasaulio prekybos centro griuvėsių.

Pagrindinė visuomenės nepasitenkinimo priežastis yra Irako karas ir klausimai dėl to, ar Jungtinės Valstijos dabar yra saugesnės nei prieš šešerius metus, kai O.bin Ladenas surengė minimas atakas.

„Al Qaeda” lyderis tebėra laisvėje ir, kaip manoma, slapstosi kalnuotame regione Afganistano ir Pakistano pasienyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.