Vandalų taikinys – senosios Panevėžio kapinės

Sporto gatvėje įsikūrusiose senosiose Panevėžio kapinėse beliko tik pusė niekadėjų nepaliestų paminklų. Likusiems arba nuplėštos detalės, arba jie patys išvartyti bei suniokoti. Vandalizmo protrūkis šiose kapinėse pasireiškė ir šį savaitgalį. Sekmadienį rasti net dešimt sugadintų paminklų.

Vandalai šėlo kapinių dalyje ant Nevėžio upės skardžio. Dar prieš porą metų buvo kilusi grėsmė šioje vietoje esantiems kapams nugarmėti į upę. Miesto valdžiai skyrus lėšų, buvo sutvirtintas skardis, per kapines nutiestas takas. Būtent šalia šio tako esantys kapai patraukė niokotojų dėmesį. Vakar toje vietoje tarp plastikinių tuščių alaus butelių matėsi išmėtyti kryžiai, paminklų dalys. Vieną iš kapviečių tvarkę žmonės tvirtino, kad išplėšta ir kapinių koplyčia.

Panevėžio miesto policijos atstovė spaudai Regina Bučinskienė teigė, jog kapinės galėjo būti nuniokotos naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Šalia kapinių gyvenantys žmonės policijai skundėsi, kad senąsias Panevėžio kapines yra pamėgę asocialūs žmonės, kurie čia ir girtauja, ir miega. Tačiau kad jie būtų niokoję kapvietes mažai tikėtina.

yKiek anksčiau Sporto gatvės gyventojai policijai yra skundęsi, kad šias kapines yra pamėgę vadinamieji gotai. Visuomenė juos žino kaip juodais rūbais besirengiančius jaunuolius, kurie jaučiasi įkvėpimo besisemiantys iš mirusiųjų pasaulio. Jų vizitai į kapines ir kėlė įtarimų. Tačiau, R.Bučinskienės teigimu, policija yra apklaususi šiai neformaliai organizacijai priklausančius jaunuolius ir jie kategoriškai atsiribojo nuo vandalizmo aktų.

Šalia senųjų miesto kapinių įsikūrusio moterų vienuolyno vienuolės LŽ teigė, jog labjausiai tikėtina, kad niokoti kapines gali paaugliai. Anot vienuolių, paaugliai neretai bando ir jas įbauginti naktimis belsdami į langus. Kartą joms teko užtikti paauglius sudaužius lauko šviestuvą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.