Nenugalimas interneto agentas irhabi007

Po kraupių rugsėjo 11-osios įvykių praėjo šešeri metai, tačiau pasaulis iki šiol jaučiasi bejėgis kovodamas su pagrindinės teroristinių išpuolių JAV kaltininkės – grupuotės „Al Qaeda” – lyderiais ir šalininkais, kurie lyg parazitai veisiasi virtualioje erdvėje. Šią datą savotiškai paminėjo ir pats Osama bin Ladenas, po ilgos pertraukos vėl padaręs pareiškimą internete.

Neseniai pasirodžiusi vaizdajuostė, kurioje „Al Qaedos” lyderis kreipiasi į Amerikos piliečius šeštųjų rugsėjo 11-osios tragedijos metinių proga, – ne tik priminimas George’ui W.Bushui, „kokiame pavojingame pasaulyje gyvename”, bet ir aiškus ženklas, bylojantis apie nenugalimą virtualaus terorizmo jėgą.

Internetas nereikalauja ištisai budėti apkasuose su šautuvu. Ši patogi komunikacijos priemonė suteikia galimybę žaibiškai platinti informaciją ir (svarbiausia!) užtikrina anonimiškumą. Tad nereikia stebėtis, kad virtualus terorizmas pasaulyje plinta greičiau nei ekstremistų savižudžių gretos. Ir nieko keista, kad posakis „Ieškokit moters!” su terorizmu kovojančioms specialiosioms tarnyboms jau virto beviltišku šūkiu „Ieškokit teroristų tinklalapių kūrėjo!”

Teroristai žurnalistai

Jei ne internetas, vargu ar teroristų svajonės suburti visus džihado šalininkus kada nors būtų virtusios realybe. Dabar jiems viskas atrodo įmanoma – kurti globalų islamistų judėjimą, skverbtis į didžiąją auditoriją, propaguoti savo ideologiją, rengti mokymus būsimiesiems kariams, plauti smegenis negalinčiam apsispręsti jaunimui, platinti naujienas iš visų džihado frontų, pasakoti apie nužudytus amerikiečius ir priminti pasauliui, kad Osama bin Ladenas dar gyvas.

Viename teroristų tinklalapių skelbiamas „patarimas visiems šventiesiems kariams” filmuoti ir fotografuoti viską, nes „kiekvienos nuotraukos ar vaizdajuostės vertė prilygsta į priešą paleistai raketai”.

Nors pradinė techninė analizė parodė, kad naujoje vaizdajuostėje įrašytas balsas tikrai yra O.bin Ladeno, JAV žvalgybos mano, kad įrašas galėjo būti suklastotas. Ir ne be pagrindo! Juk teroristui žurnalistui pakanka įdėti kelias nuotraukas ar vaizdajuostes, pridėti kokį nors garso takelį – ir štai jums visa tiesa apie drąsius grupuotės „Al-Qaeda” narius ir nedėkingus amerikiečius. Teroristų tinklalapių lankytojams siūlomas ir „linksmas” žaidimas – „Busho pagrobimo naktis”.

„Ieškokit tinklalapių kūrėjo!”

Specialiųjų tarnybų teigimu, sunkiausia užduotis – susekti teroristų tinklalapių kūrėjus, sugebančius pasivadinti pačiais įmantriausiais vardais, tokiais kaip Irhabi007.

Pasirinkęs arabišką žodį „irhabi”, reiškiantį „teroristas”, ir Džeimso Bondo slapyvardį 007, nenuilstantis „Al Qaedos” ir kitų teroristinių grupuočių tinklalapių kūrėjas sugebėdavo propaguoti džihadą net ir oficialiose interneto svetainėse.

Vėliau Didžiosios Britanijos policijos pareigūnai atskleidė, kad nepagaunamas Irhabi007 – iš Maroko kilęs 22 metų informatikos studentas Younisas Tsuoli. Policija sulaikė ir Irhabi007 bendrininkus – jauną biochemijos specialistą Waseemą Mughalą ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose gimusį teisės studentą Tariqą Al-Daourą.

Y.Tsouli ir jo bendrų atsakovų teismas baigėsi šių metų liepą. Jaunuoliai buvo kaltinami žudynių kurstymu, tačiau, policijos manymu, jų veikla susijusi su rimtesniais teroristiniais išpuoliais. Teisme taip pat išaiškėjo, kad T.Al-Daouras, Y.Tsouli ir W.Mughalas naudojosi vogtomis kreditinėmis kortelėmis, kad paremtų džihado karius ir teroristų tinklalapius. Y.Tsouli buvo pasodintas į kalėjimą dešimčiai metų, o kiti atsakovai sulaukė trumpesnės laisvės atėmimo bausmės.

Kiti suėmimai

2005 metų spalio mėnesį Bosnijos policija sulaikė anoniminį džihado internete propaguotoją „Maximus” – Švedijoje gyvenantį bosnių kilmės paauglį Mirsadą Bektasevičių. Už teroristinių išpuolių organizavimą Bosnijoje ir kitose Europos šalyse jis ir dar trys bendraminčiai vėliau buvo nuteisti kalėti iki 15 metų. M.Bektasevičiaus bute policija aptiko daugybę sprogmenų, ginklų, vaizdajuosčių ir kitų liudijimų apie jaunuolio ryšius su ekstremistais, tarp jų ir su Irhabi007.

Pernai vasario mėnesį Danijoje buvo nuteistas 17 metų palestiniečių kilmės jaunuolis už dalyvavimą M.Bektasevičiaus sąmoksle.

Matome, kad teroristų bendrininkais dažniausiai tampa jaunuoliai, nesugebantys kritiškai mąstyti, bet turintys nemažai techninių įgūdžių ir norintys „išgarsėti”. Deja, šiuolaikinės komunikacijos priemonės leidžia paslėpti jų tikruosius vardus.

Prieinami ne visiems

Ekstremistų tinklalapiai atsiranda ir nyksta, o kartais keičia išvaizdą, kad jų niekas nesusektų. Vieno eksperto žodžiais, „teroristų svetainės primena žaidimą „Kosmoso užkariautojai”. Ištrynus vieną potencialių užpuolikų lauką, jo vietą paprasčiausiai užima kitas.”

Ekstremistų tinklalapių skaičius proporcingai didėja. Dar 2000 metais juos buvo galima suskaičiuoti ant pirštų, o dabar jų – keli tūkstančiai. Vieni atvirai propaguoja šventąjį karą, kiti pagrindinį dėmesį skiria pamaldumui. Dauguma tokių interneto svetainių parašyta arabų kalba, tačiau nemaža dalis verčiama į anglų, prancūzų ir kitas kalbas, kad pasiektų plačiąją auditoriją.

Ekstremistų tinklalapiuose galima aptikti daugybę patarimų būsimiems kariams apie sprogstamųjų medžiagų gamybą, masinio naikinimo ginklų naudojimą, teroristinius sąmokslus ir pan.

Žinoma, tokia informacija prieinama ne visiems. Vienuose teroristų tinklalapiuose reikalaujama įvesti prisijungimo slaptažodį, o kituose atvirai skelbiama: „Būkite budrūs – mus gali stebėti.” Ekstremistai puikiai žino, kad žvalgybos agentūros akylai stebi jų veiklą virtualioje erdvėje.

2005 metais viename ekstremistų tinklalapių pasirodė ilgas pranešimas, kuriame teroristams patariama bendrauti tik per patikimus šaltinius mečetėse, o ne internetu, kadangi „internetas – tik forumas, kuris, kaip ir kiti forumai, yra… stebimas; internete skelbiama informacija – jau nebe paslaptis, todėl negalima pasitikėti nė vienu žmogumi, su kuriuo bendraujate forumuose.”

Be to, ekstremistų svetainių lankytojai griežtai kontroliuojami. Tik visus teroristų atrankos kriterijus įveikę dalyviai gali prisijungti prie konfidencialių pokalbių ar pabendrauti su kolegomis asmeniškai.

Ideologija – svarbiausia

Analitikų manymu, virtualus terorizmas pavojingiausias dėl radikalios ideologijos skiepijimo. Pasiekusi jaunuolių sąmonę ideologija galiausiai virsta konkrečiais veiksmais, tokiais kaip teroro aktai Niujorke, Vašingtone, Londone, Madride.

Užtenka paminėti vien tai, kad radikaliai mąstantis jaunimas internete gali susipažinti su vieno garsiausių „Al Qaedos” strategų – Abu Musabo al-Suri – 1600 puslapių veikalu „Globalus islamistų raginimas priešintis” („The Global Islamic Call to Resistance”). Šiuo metu JAV kalėjime laikomas strategas savo knygoje ragina musulmonus kurti nepriklausomas teroristines grupuotes, kurios nebus tiesiogiai pavaldžios jau egzistuojančioms grupėms, bet rengs „įspūdingus išpuolius”.

Ne veltui garsus Artimųjų Rytų specialistas Stephenas Ulphas internetą vadina „atviru ekstremistų universitetu”. Mažiausiai 60 proc. medžiagos teroristų tinklalapiuose skirta ne tiek naujienoms iš visų džihado frontų, kiek ideologiniams ir kultūriniams klausimams. Anot S.Ulpho, nereikėtų klaidingai manyti, jog ekstremistai kariauja su Vakarais. Iš tikrųjų juos domina „pilietinis karas už musulmonų jaunimo protą”. Juk šventojo kario užduotis – pritraukti teroristams prijaučiantį jaunuolį. Tai galima padaryti tik atribojus būsimą naujoką nuo socialinės aplinkos, supažindinus jį su „tikruoju islamu”, perpasakojus jam istoriją amžino konflikto terminais, psichologiškai ir fiziškai parengus jį šventajai kovai.

Džordžtauno universiteto profesorius, ekspertas terorizmo klausimais Bruce’as Hoffmanas rašo: „Žvalgybos agentūros sprendžia problemą tik tada, kai žmonės apsiskelbia esą teroristai. Turime surasti būdą užtverti kelią ekstremistams. Internetas kuria nuolatinį radikaliai mąstančių asmenybių rezervuarą, prie kurio bet kuriuo metu gali priartėti teroristai.” Deja, mesti iššūkį globaliam tinklui nėra lengva.

Nors Irhabi007 sulaikytas, jo šalininkai lieka laisvėje. Šiuo metu specialiosios tarnybos akylai stebi interneto vartotoją Irhabi11. Galbūt ir jis prisidėjo prie O.bin Ladeno kalbos įrašo?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.