Antibaltiška bacila pasiekė Rusijos gilumą

Kaliningrade dirbusio verslininko Stanislovo Juciaus dingimą tebegaubia nežinia, o Rusijoje toliau skleidžiami grasinimai susidoroti su verslo žmonėmis iš Baltijos šalių, taip pat ir Lietuvos.

Rusijos Sverdlovsko srities Jekaterinburgo mieste rugsėjo 7-osios naktį buvo pastatyti 93 reklaminiai skydai, kuriuose gyventojai raginami nepirkti Baltijos valstybėse pagamintų prekių ir taip „pasipriešinti verslininkams-fašistams, remiantiems antirusiškus Baltijos šalių režimus”.

Prokurorai pradėjo tyrimą

Atsakomybę dėl šios akcijos prisiėmė visuomeninė organizacija „Bronzinis karys” (ji pradėjo veiklą, kai Estijos valdžia nusprendė iš Talino centro iškelti monumentą sovietiniams kariams – aut.). Neatsitiktinai daugiausia antibaltiškų stendų Jekaterinburge radosi prie estų drabužių tinklo „Baltman” parduotuvių, kuriose prekiaujama ir Lietuvoje pagamintais apdarais.

Stenduose dažnai vaizduojamas raudonarmietis, durtuvu persmeigęs nacistinės Vokietijos vadovą Adolfą Hitlerį, o užrašai skelbia: „Baltman”, nešdinkis į Pabaltijį”, „Pirkai „Baltman” – padėjai priešui”, „Baltman”. Už ką kariavo tavo senelis?”

Netrukus organizacija „Bronzinis karys” išplatino ir pranešimą spaudai. „Kas skatina mūsų pyktį? Šiandien šimtams tūkstančių mūsų tėvynainių atimtos pilietinės teisės. Mūsų seneliai kovėsi dėl estų, latvių, lietuvių laisvės. O šiandien ši kova trypiama kojomis ir maišoma su purvu. Kas įžiebė tokią neapykantą rusams? Paprastas Estijos gyventojas, Latvijos pilietis, paprastas lietuvių darbininkas? Ne, tai fašistai verslo rateliuose, parlamente, vyriausybėje”, – rašoma pranešime.

Šia akcija jau susirūpino Rusijos generalinė prokuratūra. Jos valdyba Uralo apygardoje nurodė Sverdlovsko srities prokurorui Jurijui Ponomariovui nedelsiant ištirti informaciją apie Jekaterinburge platinamus raginimus, nukreiptus prieš Baltijos valstybių atstovus Rusijoje. Pranešama, jog prokuroras jau ėmėsi tyrimo.

Visus suplaka į vieną

LŽ kalbintas Lietuvos ambasados Maskvoje laikinasis reikalų patikėtinis Laurynas Jonušauskas tikino, kad Rusijoje, ypač tolimesniuose jos regionuose, Lietuvos vardas neišskiriamas iš kitų Baltijos šalių. Tai tapo itin akivaizdu pavasarį po Rusijos informacinio karo prieš Estiją.

„Po Bronzinio kario istorijos Lietuva ir Latvija į politinių lyderių kalbas pradėtos pinti natūraliai. Netoli Uralo ar už jo gyvenantiems žmonėms esame Pabaltijys”, – aiškino L.Jonušauskas. Anot diplomato, prieš Baltijos šalis nukreiptų akcijų jau būta įvairiuose Rusijos regionuose. Apie jas mūsų diplomatai užsimena per susitikimus su Rusijos pareigūnais. „Tačiau suprantame, kad negalime nieko pakeisti”, – teigė laikinasis reikalų patikėtinis.

Pasak L.Jonušausko, Rusijoje dirbantys mūsų verslininkai jokių suvaržymų nejaučia. Čia labai vertinami lietuviški maisto gaminiai, o nedraugiškos akcijos esą tik skatintų juos dar noriau pirkti.

Jekaterinburge vykusią akciją Lietuvos diplomatas pavadino „rinkimine”. Po pustrečio mėnesio bus renkama Valstybės Dūma. „Žaidžiama visuomenės nuotaikomis”, – sakė patarėjas. Anot jo, didesniuose Rusijos miestuose tokios akcijos retai sulaukia gyventojų dėmesio. Jekaterinburge lengviau manipuliuoti visuomenės nuomone. „Iš tiesų tokia akcija yra netiesiogiai nukreipta į vidaus problemas ir nieko bendra su Baltijos kraštais neturi”, – tikino L.Jonušauskas.

Agresijos kol kas nepatyrė

Lietuvos ambasados Rusijoje komercijos atašė Vitalijus Baranauskas LŽ teigė apie antireklaminę akciją Jekaterinburge dar negirdėjęs. Pasak jo, Jekaterinburge lietuvių verslininkai drauge su vietos partneriais yra atidarę keletą įmonių, tačiau jokių kaltinimų ar agresijos iki šiol nebuvo patyrę.

V.Baranausko nuomone, tokios akcijos rodo, kad Rusijoje prasideda rinkimų vajus. „Gali būti, jog tam tikros jėgos bando žaisti vadinamąja Baltijos korta. Mūsų verslas nuo to nenukentės”, – tvirtino V.Baranauskas. Komercijos atašė teigimu, be lietuviškų maisto produktų Jekaterinburgo parduotuvės būtų sunkiai įsivaizduojamos, investiciniai projektai, kuriuose dalyvauja lietuviai, taip pat labai reikalingi šiam Rusijos miestui.

„Nemanau, kad mūsų verslininkai nukentės dėl politinių žaidimų. Šiandien žaidžiama, o ryt jau nebe”, – kalbėjo V.Baranauskas. Jekaterinburge nėra lietuviškų parduotuvių, į šį miestą, esantį Europos pakraštyje, gabenami tik mūsų gamintojų pieno ir žuvų produktai.

Pradžia – Kaliningrade

Kaip jau skelbta, per pusmetį Rusijos Kaliningrado srityje neliko dviejų tos pačios įmonės direktorių. Lietuvių kapitalo bendrovės „Roslitstroj” vadovas S.Jucius dingo balandžio 12 dieną.

Į jo vietą sėdęs šios įmonės akcininkas 51 metų Aleksandras Semkinas vėliau buvo nužudytas daugiabučio namo, kuriame gyveno, pirmo aukšto laiptinėje. Negyvą verslininką rado žmona. A.Semkinas mirė nuo daugybės durtinių žaizdų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.