Tarnybinių butų era nesibaigia

Dėl tarnybinių butų kilę skandalai privertė Vyriausybę pasukti galvą, kaip išgyvendinti ydingą praktiką. Tačiau Valstybinės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) tai nė motais.

VSAT neseniai įsigijo tarnybinį būstą, kuriame įsikurs tarnybos vado pavaduotojas Genadijus Kuznecovas, pagarsėjęs skandalingosios nušalintojo prezidento Rolando Pakso apkaltos herojės Renatos Smailytės pagalbininko vaidmeniu.

Nesismulkino dėl išlaidų

VSAT Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Giedrius Mišutis LŽ informavo, kad tarnybinis dviejų kambarių butas nupirktas Vilniaus miegamajame mikrorajone Pilaitėje. 1996 metais pastatytas 50 kvadratinių metrų būstas yra suremontuotas, su buitine įranga ir baldais.

Iš asignavimų, skirtų kapitalinei statybai, VSAT nepagailėjo 382 tūkst. litų. Taigi už kvadratinį metrą paklota po 7,64 tūkst. litų, nors butų pardavimo skelbimai byloja, kad geros būklės būstą minėtame mikrorajone galima įsigyti pigiau. „Butas pirktas viešo konkurso būdu. Buvo nustatytos tam tikros sąlygos. Pavyzdžiui, kad butas būtų ne bendrabučio tipo, suremontuotas, su buitine technika ir t.t.”, – sakė G.Mišutis. VSAT būstą įsigyti nutarė gavusi G.Kuznecovo prašymą, o liepos pradžioje ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) palaiminimą.

Maža butpinigių

„Pabandykite už numatytus butpinigius išsinuomoti būstą Vilniuje”, – atsakė G.Kuznecovas į LŽ klausimą, kodėl nepaisydamas kritikos dėl tarnybinių butų paprašė išrūpinti jam būstą.

Į repliką, kad kiti pareigūnai kažkaip sugeba išsiversti patys, vado pavaduotojas atsiliepė svarstymais: „Gal gyvena ilgesnį laiką, susiradę yra. Be to, Vilniuje daugiausia vietiniai gyvena ir tarnauja. Aš neseniai paskirtas iš Pagėgių.”

VSAT LŽ informavo, kad Vilniaus rinktinėje tarnybinių butų lig šiol nebuvo, o butpinigius nuomai gauna 74 pareigūnai. Jų dydis nustatomas Vyriausybės nutarimu ir priklauso nuo turimo laipsnio. Pulkininkas G.Kuznecovas maksimaliai gali gauti 360 litų per mėnesį. Už tokią sumą dabartinėmis rinkos sąlygomis padoraus buto išsinuomoti neįmanoma. Tačiau, LŽ žiniomis, tarp VSAT pareigūnų kyla nepasitenkinimas, kodėl užsimerkiant prieš visas aplinkybes G.Kuznecovui daroma tokia paslauga.

Kol kas G.Kuznecovas dar nepersikraustė iš taip pat nuomojamų tarnybinių patalpų. „Gyvenau, galima sakyti, viešbutyje. Ne namai ten”, – LŽ sakė G.Kuznecovas. Jis neatskleidė, ar į naują būstą kelsis vienas, ar su šeima.

Viršininkai gina

VSAT vadas Saulius Stripeika LŽ sakė mažai žinantis apie tarnybinio buto pirkimą. „Žinau, kad buvo ruošiamasi pirkti. Bet esu ką tik grįžęs po atostogų, nesu informuotas, – sakė jis. – Pats manau, kad pareigūnui, atvykusiam dirbti iš kito Lietuvos galo, G.Kuznecovo atveju – iš Pagėgių, reikia visiškai atsiduoti darbui, o ne gaišti laiką būsto ar nuomojamo buto paieškoms. Aš už tai, kad būtų suteiktos gyvenimo sąlygos ir žmogus galėtų dirbti.”

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys taip pat nusiteikęs atlaidžiai: „Pats nepasirašiau jokių leidimų, bet nematau nieko smerktina. Vidaus reikalų sistema yra labai specifinė ir tarnybiniai butai būtini. Mūsų pareigūnai dažnai keliauja iš vienos vietos į kitą, todėl niekur nuo to nepasislėpsime. Manau, kad bent jau vidaus reikalų sistemoje tarnybiniai butai išliks.”

Tarnybinius butus „liekana iš praeities, neatitinkančia šiandienos realijų”, pavadinęs premjeras Gediminas Kirkilas vakar buvo ne toks griežtas: „Sakyčiau, kad reikėtų susilaikyti nuo įsigijimų, bet kol kas ta tvarka nėra pakeista. Išleisti pinigai neprapuls, nes įsigytas nekilnojamasis turtas.” Šiuo metu Lietuvoje yra 1541 tarnybinis butas – beveik 700 mažiau nei prieš 6 metus.

Skandalai nepakišo kojos

Premjeras taip pat atkreipė dėmesį, kad sprendimas dėl pirkimo priimtas dar prieš praėjusios savaitės Vyriausybės Strateginio planavimo komiteto posėdį, per kurį buvo nutarta atsisakyti tarnybinių gyvenamųjų patalpų ir ateityje taikyti butpinigių sistemą įteisinant šią nuostatą įstatymuose bei kituose teisės aktuose. Pirminiame projekte tarnybines gyvenamąsias patalpas siūloma perduoti savivaldybėms ar Valstybės turto fondui, kuris galės vykdyti jų privatizavimą rinkos kainomis. Butpinigiai pareigūnams ir valstybės tarnautojams turėtų priklausyti nuo gyvenamosios vietos.

Į šią problemą dėmesys atkreiptas viešumon iškilus skandalingai Valstybės saugumo departamento (VSD) tarnybinių butų privatizavimo istorijai. Jos pagrindinis herojus, buvęs VSD direktorius Arvydas Pocius iki šiol gyvena tarnybiniame bute, kurį ketino privatizuoti kur kas pigiau nei rinkos kaina.

Liepos pradžioje G.Kuznecovas padarė karjeros šuolį – Pagėgių rinktinės vadas tapo VSAT vado dešiniąja ranka. Pareigūnui į aukštumas kilti nesutrukdė prieš trejus metus gautas griežtas papeikimas, kai per R.Pakso apkaltą paaiškėjo, kad su G.Kuznecovu buvo tariamasi dėl įtartinų asmenų praleidimo per sieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.