Lietuvoje rugpjūčio mėnesį užfiksuota 0,3 proc. infliacija

Šių metų rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa, užfiksuota 0,3 proc. infliacija.

Statistikos departamentas praneša, kad vartojimo prekių kainos 2007 m. rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa, padidėjo 0,2, paslaugų – 0,8 procento.

2007 m. rugpjūčio mėnesį, palyginti su liepa, bendrąjį vartotojų kainų padidėjimą daugiausia lėmė alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pabrangimas 1,9 procento, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų – 0,8, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų – 0,3 procento.

Šių grupių prekių ir paslaugų kainų didėjimą iš dalies kompensavo 0,3 procento atpigusios drabužių ir avalynės grupės prekės ir paslaugos bei transporto grupės prekės.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių grupės kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 5,5 procento pabrangusios cigaretės, 0,7 – Lietuvoje gaminama degtinė, po 2,0 procento – putojantis vynas ir brendis.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį lėmė 2,5 procento pabrangęs karštas vanduo, 1,8 – malkos, 3,6 procento padidėjęs mokestis už centralizuotos šilumos kiekį, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą. Būsto priežiūros ir remonto medžiagos pabrango 1,5 procento, būsto nuomos mokesčiai padidėjo 0,9 procento, suskystintos dujos maistui gaminti pabrango 0,8 procento.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 5,3 procento pabrangęs pienas, jo produktai ir sūriai, 1,5 – mėsa ir jos produktai, 1,0 – duona ir grūdų produktai, 3,6 – sviestas, aliejus ir riebalai. Šviežios daržovės atpigo 21,4 procento, vaisiai ir uogos – 5,3, bulvės – 29,6 procento.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtakos turėjo 4,9 procento sumažėjusios benzino kainos, 3,4 – dviračių, 0,2 – dyzelinių degalų. Suskystintos automobilinės dujos pabrango 5,6, vietinio keleivinio automobilių transporto paslaugos – 5,2 procento.

Dėl nuolaidų vasaros sezono prekėms sumažėjusios 0,3 procento drabužių ir 0,4 procento avalynės kainos darė įtaką drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui. Avalynės taisymas pabrango 2,0 procento, drabužių valymas, taisymas ir nuoma – 1,3 procento.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos rugpjūčio mėnesio bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 3,1 procento pabrangusias atostogų išvykas, 0,5 – viešojo maitinimo paslaugas, 1,3 – namų ūkio valymo ir priežiūros priemones, 0,4 – baldus, po 1,5 – odontologų paslaugas ir laidojimo reikmenis, 0,6 – kirpyklų ir kitas asmens priežiūros paslaugas ir 3,2 procento atpigusius duomenų apdorojimo įrenginius, 1,3 – telefonų ir telefaksų įrangą, 6,7 – sporto prekes, 0,5 procento – gėles.

2007 m. rugpjūčio mėnesio metinė infliacija (2007 m. rugpjūčio mėnesį, palyginti su 2006 m. rugpjūčio mėnesiu) sudarė 5,5 procento. Metinės infliacijos lygį lėmė 10,5 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 11,4 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 10,1 – viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos, 6,7 – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai ir 4,8 procento atpigę drabužiai ir avalynė, 7,0 – ryšių grupės prekės ir paslaugos. Vartojimo prekės per metus pabrango 5,1, paslaugos – 6,7 procento.

2007 m. rugpjūčio mėnesio vidutinė metinė infliacija sudarė 4,5 procento.

Metinė infliacija – vidutinio kainų lygio santykinis pokytis tarp ataskaitinio mėnesio ir praėjusių metų atitinkamo mėnesio. Vidutinė metinė infliacija – dvylikos paskutinių mėnesių ir atitinkamų ankstesnių dvylikos mėnesių vidutinio kainų lygio santykinis pokytis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.