Europos čempionatas – pusiaukelėje (įdomiausių įvykių apžvalga)

Rugsėjo 9-oji buvo septintoji 2007 metų Europos čempionato diena – lygiai pusė kelio iki finalo rungtynių. Per šį laiką čempionate jau įvyko keletas sensacijų, kai kurios rinktinės nustebino, kai kurios – nuvylė, o Lietuvos krepšininkai ir toliau siekia užsibrėžto tikslo – medalių bei kelialapio į olimpines žaidynes.

Netikėtumai

Latvija

Nugalėjo kroatus, tačiau netikėtai pralaimėjo portugalams ir buvo priversta palikti čempionatą. Vyriausiasis latvių komandos treneris Karlis Muižnieks atsistatydino.

Kroatija

Nugalėjo ispanus, tačiau neatsilaikė prieš Izraelį.

Izraelis

Grupės varžybose įveikė serbus ir pateko į antrąjį etapą, kuriame įveikė kroatus ir turėjo geras galimybes patekti į ketvirtfinalį. Vis dėlto pralaimėjo portugalams ir galimybes prilygino nuliui.

Portugalija

Vos antrą kartą Europos čempionate rungtyniaujantys portugalai įveikė latvius ir išsiuntė juos namo. Patekę į antrąjį varžybų etapą nugalėjo Izraelį ir praktiškai užkirto jiems kelią į ketvirtfinalį.

Serbija

Ambicingus planus puoselėję serbai tapo nevykeliais ir, pralaimėję trys sykius iš eilės, grupės rungtynėse baigė pasirodymą. Tai prasčiausias Serbijos rinktinės rezultatas per 60 metų. Serbijos rinktinės lyderis Darko Miličičius netramdė emocijų po pralaimėjimo graikams ir už grasinimus nužudyti teisėjus gavo 10 tūkstančių eurų FIBA baudą bei griežtą Memfio „Grizzlies” ekipos papeikimą.

Rusija

Rodė įspūdingą žaidimą grupės varžybose, o antrajame etape ilgai priešinosi favoritams ispanams. Pasak rusų, vyriausiasis komandos treneris Davidas Blattas puikiai paruošė ekipą ir ji žaidžia taip, kaip niekas nesitikėjo.

Turkija

Žvaigždėta turkų komanda neranda savojo žaidimo ir kol kas iškovojo vos vieną pergalę.

Slovėnija ir Lietuva

Vienintelės komandos, nepatyrusios nė vieno pralaimėjimo.

Ispanija

Su teisėju palaikymu traiško varžovus, tačiau arbitrai buvo bejėgiai prieš įspūdingą Marko Tomaso (Kroatija) metimą paskutinėmis sekundėmis, todėl teko prpažinti varžovų pranašumą. Ar ispanams pavyks demonstruoti aukščiausio lygio krepšinį iki pat čempionato pabaigos?

Graikija

Nepaisant netikėtai prasto starto, Graikijos rinktinė po truputį pradeda panašėti į komandą.

Atradimai ir nusivylimai

Yanivas Greenas (Izraelis)

„Mediniu” laikytas Y.Greenas tapo Izraelio rinktinės pergalės garantu. Abu sykius, kai žaidėjas surinko dvigubą dublį, izraeliečiai iškovojo pergales. Mače su serbais Y.Greenas pelnė 26 taškus ir atkovojo 12 kamuolių, o akistatoje su kroatais vidurio puolėjas surinko 17 taškų, 16 atkovotų kamuolių bei 3 blokuotus metimus.

Lazaros Papadopolous (Graikija)

Per pirmas keturias Europos čempionato rungtynes pagrindinis graikų vidurio puolėjas vidutiniškai surinkdavo po 0,5 naudingumo balo (5 dvitaškiai iš 24, 11 atk.kam., 14 tšk.), tačiau dvikovoje su kroatais pelnė 22 taškus ir atkovojo 6 kamuolius.

Ademola Okulaja (Vokietija)

32 metų Vokietijos rinktinės puolėjas tapo tikru pagalbininku Dirkui Nowitzki. Iš Nigerijos kilęs A.Okulaja vidutiniškai surenka po 13 taškų ir atkovoja 9 kamuolius, tritaškius mesdamas 58 proc. taiklumu (7/12).

Mehmetas Okuras (Turkija)

NBA rungtyniaujantis 28 metų 210 cm ūgio krepšininkas nerodo jokios motyvacijos ginti savo šalies garbę. Vidutiniškai žaidėjas surenka po 11,5 taško ir atkovoja po 7,8 kamuolio, tačiau dvitaškius meta 42 proc. taiklumu (11/26), baudos metimus – 57 proc. taiklumu (12/21), o tritaškius – 21 proc. Taiklumu (4/19).

Kristaps Janičenoks (Latvija)

Italijos pirmenybėse rungtyniaujantis latvis buvo vienas savo komandos lyderių, kiekvieną susitikimą vidutiniškai pelnydavęs 15,5 taško, o tritaškius mesdamas 75 proc. taiklumu (6/8).

Jaka Lakovičius (Slovėnija)

29 metų 176 cm ūgio „Barcelona” ekipos gynėjas neblogai sužaidė dvi pirmąsias čempionato rungtynes, tačiau dviejuose paskutiniuose mačuose pataikė vieną tritaškį iš 9, padarė 9 klaidas ir iš viso pelnė 5 taškus.

Viktoras Chriapa (Rusija)

Praėjusį sezoną ant Čikagos „Bulls” komandos atsarginių žaidėjų suolelio praleidęs krepšininkas Europos čempionate atrodo kur kas geriau. Per pirmąsias penkias rungtynes puolėjas aikštelėje praleidžia vidutiniškai po 31 minutę, per kurią surenka 11 taškų, 7,6 atkovoto ir 2,2 perimto kamuolio bei 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Pastebėjimai

Šaras

Pagrindinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius pirmauja Europos čempionate pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,3 rez.perd.), tačiau dalinasi antrą – trečią vietas su Meiru Tapiro (Izraelis) pagal klaidas (vid. 4 kl.). Daugiausiai klaidų daro slovėnų įžaidėjas J.Lakovičius – po 4,3 per rungtynes.

Rezultatyviausias čempionato žaidėjas yra vokietis Dirkas Nowitzki (vid. 28,8 tšk.), antroje vietoje – prancūzas Tony Parkeris (25), trečias – ispanas Pau Gasolis (19,8).

Daugiausiai kamuolių atkovoja du krepšininkai – turnyrą jau palikęs latvis Andris Biedrinis ir rusas Andrejus Kirilenko. Abu jie surinkdavo po 10 kamuolių per dvikovą.

Lietuvos sirgaliai

Labiausiai pastebimi Europos čempionate – Lietuvos sirgaliai. Geltona, žalia ir raudona spalva pasipuošę mūsiškiai susilaukia daugiausiai žiniasklaidos bei vietinių sirgalių dėmesio. Be to, Sėklos ir Co. būgnai sukelia tokį triukšmą, kokį ne visada sugeba sukelti 9 tūkstančiai ispanų.

Ypatingą šou Lietuvos sirgaliai surengė Madrido metro. Į traukinį sulipę lietuviai visa gerkle traukė įvairias dainas bei skanduotes, kaip, pavyzdžiui, sena gera „Un, dos, tres, ispanams p…!”. Be to, mūsiškiai šoko ir šokinėjo, o traukinio vagonas tiesiog siūbavo. Vietiniai ispanai buvo kiek šokiruoti.

Himnas

Lietuvos sirgaliai jau išmokino Madrido arenoje esančius žiūrovus daryti bangą, o prieš rungtynes su italais nutarė ištaisyti organizatorių klaidą ir nors eilinį kartą mūsų šalies himnas vos tik įpusėjus buvo sustabdytas, mūsiškiai jį giedojo iki galo, užgoždami Italijos nacionalinę giesmę.

Šokėjos

Labiausiai mylimos ir aikštelės viduryje laukiamos – Lietuvos šokėjos. Tai Klaipėdos universiteto ir Kauno „Žalgirio” šokėjų grupė, gavusi vardinį kvietimą. Šokių laiką minutės pertraukėlių metu mūsiškės dalinasi su „Red foxes” merginomis iš Ukrainos.

Švyturio baras

Nemažai Lietuvos sirgalių renkasi į lietuvišką barą, kuriame ragauja alų, kalbasi bei leidžia laisvalaikį. Į šį barą užsuka ir užsienio sirgaliai. Pavyzdžiui, po dvikovos su italais, bare linksminosi ir Lietuvos rinktinę aktyviai palaikę Rusijos sirgaliai. Vienas net išmainė savo marškinėlius į Tanokos Beardo aprangą. Vėliau tas pats sirgalius dainavo įvairias dainas ir linksmino aplinkinius žmones.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.