Finansų ministerija pritaria neapmokestinamųjų pajamų dydinimui vaikus auginantiems asmenims

Finansų ministerija pritaria siūlymui didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) vaikus auginantiems asmenims. Derindama pasiūlymą su kitomis programomis ir finansinėmis galimybėmis, ministerija rekomendavo peržiūrėti pasiūlyme įvardintus NPD dydžius ir didžiausią paramą šiame etape skirti tėvams auginantiems 3 ir daugiau vaikų. Dar labiau didinti NPD vieną ir du vaikus auginantiems tėvams siūloma palaipsniui, atsižvelgiant į finansines galimybes.

Finansų ministerijos išvadai buvo pateiktos Seimo nario Zigmantas Balčyčio Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos, kuriomis siūloma nuo 2008 m. sausio 1 d. vaikus auginantiems gyventojams prie pagrindinio NPD kiekvieną mėnesį pridėti 50 procentų nuo šios sumos už pirmą ir 100 proc. už antrą bei kiekvieną paskesnį vaiką.

Atsižvelgdama į tai, kad įgyvendinus Seimo nario siūlymą valstybės biudžetas per metus papildomai iš gyventojų pajamų mokesčio netektų iki 167 mln. litų pajamų, ministerija teikia kompromisinį variantą – auginantiems vaikus prie pagrindinio NPD kiekvieną mėnesį pridėti 20 proc. nuo šios sumos už pirmą, 50 proc. – už antrą ir 100 proc. už trečią bei kiekvieną paskesnį vaiką. Tokiu būdu valstybės biudžetas per metus papildomai iš gyventojų pajamų mokesčio netektų iki 63 milijonų litų, t.y. iki 104 milijonų litų mažiau. Tačiau Finansų ministerija siūlo ir toliau svarstyti galimybes labiau didinti NPD vieną ar du vaikus auginantiems asmenims sudarant 2009 metų valstybės biudžetą. Ministerijos teikiamas kompromisinis pasiūlymas galėtų būti nuolat peržiūrimas, panašiai kaip tai vyko su išmokomis vaikams, kurios pradžioje buvo įvestos vaikams iki 3 metų ir palaipsniui buvo didinamos iki paskutinio sprendimo jas skirti vaikams iki 18 metų.

Vyriausybei ir Seimui pritarus Finansų ministerijos siūlomam sprendimui, abiems 3 vaikus auginantiems tėvams neapmokestinamasis minimumas padidėtų 117 litų, jei vienas iš tėvų gauna pajamas arba vienas augina vaikus – neapmokestinamas minimumas jam padidėtų 389 litais (iki 864 litų). Realiosios gyventojų pajamos kitais metais padidės dar ir dėl nuo sausio 1 dienos mažinamo gyventojų pajamų mokesčio tarifo nuo 27 proc. iki 24 proc.

„Tikimės, kad šiuo sprendimu paskatinsime tėvus, auginančius vaikus, pasikliauti ne tik socialinio draudimo ir šalpos išmokomis, bet grįžti į darbo rinką ir daugiau uždirbti” – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Šiuo metu pagrindinis neapmokestinamasis pajamų dydis yra 320 litų, tačiau žmonėms auginantiems vaikus nustatyti specialūs didesni neapmokestinamų pajamų dydžiai (1 vaiką – 336 Lt., 2 vaikus – 352 Lt, už 3 vaikus – 475 Lt).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.