Prognozės: OPEC naftos gavyba augs

OPEC šalių naftos gavyba rugpjūtį sumažėjo 40 tūkst. barelių per dieną – iki 30,46 mln. barelių, palyginti su 30,5 mln. barelių liepą. Tai susiję daugiausia su eksporto iš Irako sumažėjimu.

Kaip rodo naujienų agentūros „Platts” apžvalgos duomenys, dešimt OPEC narių, pasirašiusių susitarimą dėl gavybos kvotų, padidino gavybą 80 tūkst. barelių per dieną.

OPEC narių ministrai per antradienį numatytą susitikimą Vienoje ketina peržiūrėti dabartinį susitarimą, kuriame nustatyta 25,8 mln. barelių per parą naftos gavybos kvota. Prieš susitikimą kai kurie ministrai pareiškė nematantys būtinybės didinti kvotą.

Tačiau faktinė OPEC šalių naftos gavyba visą vasarą stabiliai augo ir dabar maždaug 1 mln. barelių per dieną viršija kvotą.

Ekspertų teigimu, OPEC per būsimą susitikimą susidurs su dilema: viena vertus, kaina vėl pakilo iki 75 JAV dolerių, ir, kaip prognozuojama, artimiausiais mėnesiais rinkoje paklausa viršys pasiūlą, kas gali paskatinti OPEC šalis didinti gavybą. Bet jeigu OPEC atstovai atsižvelgs į penktadienį paskelbtus duomenis apie užimtumą JAV ir galimus hipotekos sektoriaus krizės padarinius, jie gali susirūpinti, kad jau greitai gali ženkliai sumažėti paklausa.

Išskyrus nežymų gavybos sumažėjimą Irane, vienintelis ženklus gavybos nuosmukis pastebimas Irake. Liepą eksporto iš Irako apimtys padidėjo daugiausia dėl pirmojo nuo sausio mėnesio naftos pristatymo iš turkų uosto Džeichano. Rugpjūtį nafta per Džeichaną nebuvo eksportuojama, todėl Irakui teko pasikliauti vien savo pietiniais terminalais. Tačiau rugsėjį valstybinė naftos kompanija SOMO planuoja parduoti per Džeichaną 5 mln. barelių naftos, po to, kai sukaups šiame uoste atsargas, rašoma „Platts” apžvalgoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.