Brangūs – nebūtinai saugūs

Didelė automobilio kaina negarantuoja saugumo nei vairuotojui, nei keleiviams.

Tokią išvadą padarė JAV Eismo saugumo draudimo instituto specialistai, kurie, remdamiesi „Euro NCAP” bandymų metodika, sudaužė šešis aukštesnės klasės modelius – „Acura RL”, 5-osios serijos BMW, „Cadillac STS”, „Kia Amanti”, E klasės „Mercedes-Benz” bei „Volvo S80”.

Rezultatai nustebino daugelį – pavyzdžiui, kadilako ir mersedeso saugumas šoninio susidūrimo atveju įvertintas vos patenkinamai, o BMW – tik minimaliu. „Bavaro” šoninė oro saugos pagalvė apsaugojo nuo smūgio vairuotojo galvą, tačiau realios avarijos atveju jam lūžtų šonkauliai bei dubuo, būtų pažeisti vidaus organai.

„Mercedes-Benz” nepadėjo ir tai, kad vokiečiai teigė atnaujintoje E klasėje pagerinę saugumą būtent tokio susidūrimo atveju. „Cadillac STS” buvo sustiprinti šoniniai statramsčiai bei priekinės durelės, tačiau vairuotojo vietoje sėdėjusio manekeno tai irgi neapsaugojo nuo sužalojimų.

Bandant mašinas į smūgio iš galo atveju testo kadilakas net neišlaikė – saugumas įvertintas žodžiu „neigiamai”.

Saugesni esantys pasirodė tik „Acura RL”, „Kia Amanti” (mūsų rinkoje žinomas kaip „Kia Opirus”) ir „Volvo S80”. Pastarasis modelis įvertintas aukščiausiais balais („Top Safety Pick”).

Ekspertai juos nemaloniai nustebinusius šoninio smūgio bandymus vadina ypač svarbiais – imituotas susidūrimas 50 km/h greičiu su visureigiais, kai pastarieji įvažiuoja į sedanų šoną.

Tokio tipo avarijų JAV būna ypač daug – pagal žūčių skaičių jos užima antrą vietą. 2005 metais Valstijų keliuose jose žuvo 9 200 žmonės. Palyginti su 2004-aisiais, šis skaičius yra net didesnis, o žūčių priekinio susidūrimo atveju mažėja.

Tai aiškinama tuo, kad gamintoja saugumo sistemoms mašinos priekyje skiria vis daugiau dėmesio, o žmonės dažniau naudoja saugos diržus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.