Siera Leonėje – antrasis prezidento rinkimų turas

Šeštadienį Siera Leonės piliečiai dalyvavo antrajame prezidento rinkimų ture.
Politinė įtampa šioje vakarų Afrikos šalyje vis stiprėja, kai prieš dvi savaites, paskelbus pirmojo prezidento rinkimų turo rezultatus, paaiškėjo, kad valdančiosios partijos kandidatas viceprezidentas Solomonas Berewa (Solomonas Bereva) atsiliko nuo opozicijai priklausančio politiko Ernesto Koromos.

Šalyje yra apie 2.6 mln. balso teisę turinčių žmonių, kurie turės išrinkti dvi penkerių metų kadencijas šaliai vadovavusio Ahmado Tejano Kabbaho (Ahmedo Tedžano Kabacho) įpėdinį. Buvusiam prezidentui trečiosios kadencijos siekti draudžia įstatymas.

Antrasis rinkimų turas buvo surengtas po to, kai du politikai, 53-ejų E.Koroma ir 69 metų S.Berewa, neperžengė minimalaus reikalaujamo 55 proc. barjero.

Nors buvusiai valdančiajai Visos liaudies kongreso partijai (APC) priklausantis E.Koroma ir S.Berewa rinkėjų paramą siekia gauti žadėdami pagerinti ekonomiką, išvystyti pagrindinę infrastruktūrą ir kovoti su išplitusia korupcija, manoma, jog labiausiai balsavimo rezultatus nulems genčių politika, dėl kurios šalyje ir kyla konfliktų.

Afrikos vakarinėje pakrantėje įsikūrusioje buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje gyvena apie 5,5 mln. žmonių. Šalis laikoma antra pagal skurdo lygį šalimi pasaulyje.

Ji liūdnai pagarsėjo žiaurumais per pilietinį karą, kilusį dėl deimantų; jo metu žuvo 120 tūkst. žmonių, dar tūkstančiams buvo nukapotos galūnės.

Prezidento rinkimų kampaniją taip pat neišvengė smurto protrūkių, per kuriuos buvo sužeista kelios dešimtys žmonių. Saugumui sustiprinti policija į pagalbą pasitelkė kariuomenę.

Apie 6150 balsavimo apylinkių buvo atidarytos nuo 7 val. ryto vietos (10 val. Lietuvos) laiku iki 17 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku.

Šie rinkimai – antrieji nuo pilietinio karo pabaigos ir pirmieji po to, kai 2005 metais iš šalies pasitraukė apie 17 500 Jungtinių Tautų taikdarių.

Penktadienį JT generalinis sekretorius Ban Ki-moon (Ban Kimunas) pakvietė visas Siera Leonės partijas „susilaikyti nuo veiksmų, kurie galėtų kelti pavojų taikai ir stabilumui”.

Rinkimus stebi keli šimtai užsienio stebėtojų iš Europos Sąjungos, Afrikos Sąjungos ir regioninės Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.