„Plartformos“ festivalyje – šešios premjeros

Šiandien Klaipėdą sudrebins trečiasis tarptautinis šiuolaikinio meno festivalis „Plartforma”, nuo 16 iki 23 val. vyksiantis Kruizinių laivų terminale.

Paribio zonoje

„Šiemet festivalis keičia formatą, lokaciją ir trukmę, tačiau išsaugo pagrindinę misiją – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti įvairiapusį ir daugiašalį kultūrinį bendradarbiavimą bei kūrybiniais projektais apgyvendinti kadaise buvusias urbanistinės ir pramoninės paskirties teritorijas”, – sakė jį organizuojančios Klaipėdos jaunųjų menininkų grupės „Žuvies akis” vadovė choreografė Agnija Šeiko.

Rengėjai jau treti metai ieško festivaliui geriausio laiko, vietos ir koncepto. „Šiemet atkeliavome prie pat vandens. Pažiūrėsime, kaip festivaliui seksis rudenį, kai į miestą grįžo studentija. Norime, kad jo dalyviai ir publika įsilietų į bendrą vyksmą, vieni kitus pamatytų, pabendrautų. Todėl visus 13 projektų, tarp kurių – net 6 premjeros, sudėjome į vienos dienos programą”, – aiškino A.Šeiko.

Pagrindinė festivalį vienijanti koncepcija sietina su paribio zonos geografinėmis ir metafizinėmis interpretacijomis. Jame, nepaisydami tradicinių meno šakų ribų, susitinka skirtingi žanrai, įvairi raiška ir originalios menininkų idėjos. Tokia menų sintezė tapati naujų ribinių taškų paieškai, išsiskleidžiančiai į pristatomą šiuolaikinio teatro, modernaus šokio, muzikos ir dailės kūrėjų programą.

Viena iš trijų „Plartformos” scenų šiemet bus skirta jauniesiems menininkams. Be to, labiau akcentuojami klaipėdiečių projektai.

Intriguos netikėtumais

Modernaus šokio flangui trečiojoje „Plartformoje” atstovaus jungtinės Lietuvos, Rusijos (Kaliningrado) ir Izraelio choreografų bei šokėjų pajėgos.

Dueto „La mariée” („Nuotaka”) premjerą festivaliui paruošė klaipėdietė choreografė A.Šeiko su perspektyviais jaunaisiais šokėjais Dovile Binkauskaite ir Petru Lisausku. Taip pat A.Šeiko pristatys jau iškristalizuotą, šiemet festivalyje „Naujasis Baltijos šokis” debiutavusį projektą „Laimės valandos”.

Liat Magnezy iš Izraelio intriguos interaktyviu, žiūrovus į veiksmą įtraukiančiu šokio eskizu, Katia Daineko – šokio ir videomeno sinteze, o kaliningradiečių grupė „Manu’s Silence” – performansu dviem.

„Ore kabančią” programą pristatys suomė Ilona Jantti, pernai visus nustebinusi netikėtu šokio ir cirko deriniu, o šiemet savo projektui pasirinkusi netikėtą vietą. Jaunųjų choreografų šokio vitrinoje klaipėdiečiai parodys spektaklį „Vieta, kurios nėra” – jie šoks… vandenyje.

Teatrai – apie teatrą

Teatro ir muzikos scena šiemet atiduodama Klaipėdos ir Vilniaus kūrėjams.

„Plartformoje” koncertuos kultinė grupė „Kontrabanda” su lyderiu Gintaru Grajausku.

Klaipėdietė dainininkė Indrė Dirgėlaitė festivalyje debiutuos su grupe „Virsmas” iš Suomijos bei originaliu folkdžiazo projektu. Anot Indrės, jo pamatas – lietuvių liaudies muzikos ir džiazo improvizacijos, todėl kiekvienas koncertas – vis kitoks.

Benas Šarka festivalyje pristatys savo naujausio darbo „Kas lieka, kai nieko nelieka” premjerą (prodiuseris – Vilniaus „Menų spaustuvė”). Naujasis Beno personažas – teatro budėtojas tuščiame teatre, – kai visi išeina iš teatro, lieka tuštuma, kurią jis saugo…

Festivalio programą praturtins vilniečių teatro laboratorijos „Atviras ratas” premjerinis Justo Tertelio monospektaklis „PRA vienos dalies vieno aktoriaus prasidėjimas” (rež. A.Giniotis) ir Gabrielės Labanauskaitės & co audiovizualinės poezijos projektas „Tarp…”.

Teks pirkti bilietus

Į bendrą vyksmą įsilies didžėjaus FewNolder’io projektas bei Dovydo Augaičio ir kaliningradiečių videomenai, taip pat instaliacijų ir skulptūrinių objektų ekspozicija, kurią ruošia kaunietis Tadas Vosylius bei klaipėdiečiai Andrius Petkus ir Jurgis Malinauskas.

„Plartformos” teritorijoje veiks kavinė. Nusipirkus bilietą už 20 litų (studentams – 10 litų), bus galima keliauti iš vieno renginio į kitą ir stabtelėti tuose, kurie sudomins.

Įėjimas – mokamas, nes Kultūros ir sporto rėmimo fondo ir Klaipėdos miesto savivaldybės finansuojamo festivalio biudžetas – tik 25 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.