ES pozicija Rusijos atžvilgiu turi būti labiau konsoliduota, sako Lietuvos diplomatas

Būtina labiau konsoliduoti ES poziciją Rusijos atžvilgiu, jei norima ne proceso, o konkrečių rezultatų, pareiškė aukštas Lietuvos diplomatas.
Tokią poziciją išsakė URM sekretorius Laimonas Tallat-Kelpša penktadienį Portugalijoje vykstančiame neformaliame ES užsienio reikalų ministrų (Gymnich) susitikime.

Lietuvos diplomatas atkreipė ES valstybių narių atstovų dėmesį, kad pastaruoju metu ES ir Rusijos vadovų susitikimai vis rečiau pasiekia norimus rezultatus.

L.Tallat-Kelpšos teigimu, kartais atrodo, kad bandoma sukurti įspūdį, jog vienos šalys pasisako už partnerystę su Rusija, o kitos tam prieštarauja, tačiau taip nėra, nes Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės narės, yra suinteresuota gerais santykiais su Rusija.

Pasak diplomato, reikia surengti platesnę diskusiją apie atskirų valstybių narių problemas santykių su Rusija kontekste. Visų 27 ES valstybių narių požiūrių visuma leistų pamatyti detalesnį vaizdą, o dalį klausimų – tokius, kaip energetinis saugumas ir energetikos išteklių diversifikavimo būtinybė – galbūt galima išspęsti bendromis jėgomis.

Diplomatas pabrėžė, kad ES privalo reaguoti į išpuolius prieš ES piliečius ir ypač diplomatus, dirbančius Rusijoje. Tiesioginiams tokių išpuolių rengėjams, nacionalistinių organizacijų aktyvistams, anot jo, turbūt reikia uždrausti įvažiuoti į ES teritoriją – tai padrąsintų tuos Rusijos pilietinės visuomenės likučius, kurie dar tiki ES moralumu.

L.Tallat-Kelpša akcentavo ES Bendros kaimynystės politikos, sėkmingos Gruzijos, Moldovos, ypač Ukrainos integracijos į ES svarbą, o šiame kontekste ir ES vizų politikos Gruzijoje ir Moldovoje pokyčių būtinybę.

Portugalijoje ES šalių diplomatinių žinybų vadovai taip pat numato aptarti kitus aktualius ES užsienio politikos klausimus – Kosovo statusą, ES sutarčių reformą, Artimųjų Rytų taikos procesą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.