Lietuvos tautinės mažumos fotografijų parodoje „Kita kultūra: ieškojimai ir atradimai”

Kauno įvairių tautų kultūrų centre (Šv. Gertrūdos 58) rugsėjo 13 d., ketvirtadienį, 17 val. atidaroma fotografijų paroda „Kita kultūra: ieškojimai ir atradimai”, kurioje savo darbus pristatys Giedrė Valtaitė, Gintaras Česonis, Gvidas Kovėra ir Juozas Kamenskas. Menininkai fotografijų kalba žiūrovui pasakoja apie greta esančias, bet ne visada tinkamo dėmesio sulaukiančias tautinių mažumų kultūras bei jų žmones.

Kauno įvairių tautų kultūrų centro inicijuotas projektas „Kita kultūra: ieškojimai ir atradimai” – keturių menininkų fotografijų parodos išeities taškas. Kviesdami suteikti visuomenei netikėtą galimybę susimąstyti apie kultūrų sąveikas ir tautinę toleranciją, šiandienos menininkams kėlėme kvestionuojančius klausimus, skatindami tirti daugiakultūriškumu, o neretai ir netolerantiškumu pasižyminčią Lietuvą.

Skirtingas tautas fiksavę menininkai Giedrė Valtaitė (romai), Gintaras Česonis (totoriai), Gvidas Kovėra (armėnai) ir Juozas Kamenskas (žydai) parodos lankytojui atveria gana dažnai mūsų nepastebimų ar ignoruojamų kitataučių namų ar privačių erdvių duris. Intymioje aplinkoje stebėdami įvairių amžiaus tarpsnių žmonių gyvenimus fotografai randa jį įvairiabriaunį: su paprastais kasdieniniais darbais, religiniais papročiais, šventiniais ritualais ar kur kas sunkiau pastebimais tarpusavio santykių ypatumais.

Tautinių mažumų tyrimo fotografijų parodoje pagrindiniais, svertiniais aspektais iškyla daugiakultūrinės visuomenės vertybės. Išraiškinga vaizdo kalba atkreipdami žiūrovo dėmesį į greta esančią turtingą tautinių mažumų kultūrą, papročius ir tradicijas, menininkai ne tik puoselėja toleranciją ir pagarbą kitų tautų atstovams, bet ir išryškina gyvenimo spalvas: visas tas su tautiškumu susijusias skirtybes, kurios gyvenimą daro įdomesnį ir įvairesnį.

Paroda eksponuojama:

2007 09 13 – 2007 10 10 Kauno įvairių tautų kultūrų centre, Šv. Gertrūdos g. 58;

2007 10 12 – 2007 11 09 Birštono kultūros centre, Jaunimo g. 4;

2007 11 30 – 2007 12 27 Kėdainių daugiakultūriame centre, Senosios rinkos a. 12.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.