Statybos galimoje žydų kapavietėje Vilniaus centre turi būti sustabdytos – UR ministras

Premjero sudaryta darbo grupė siūlo nedelsiant kreiptis į Vilniaus apskrities viršininko administraciją ir Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją dėl statybų galimoje žydų kapavietėje Vilniaus centre sustabdymo.
Tai žurnalistams penktadienį sakė Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, vadovaujantis premjero Gedimino Kirkilo sudarytai darbo grupei žydų kapinių Vilniaus centre klausimams spręsti.

Statybos, darbo grupės nuomone, turi būti sustabdytos, kol, bendradarbiaudama su statytojais, Vilniaus miesto savivaldybė pakoreguos techninį statinio projektą ir neliks abejonių dėl buvusių Šnipiškių žydų kapinių ribų. Jas kartu su Lietuvos ir užsienio ekspertais per du mėnesius turės nustatyti Lietuvos geologijos tarnyba.

Taip pat nuspręsta kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl valstybinės žemės sandorių sudarymo ir statybos leidimo išdavimo teisėtumo bei galimos žalos valstybei.

UR ministras neatmetė galimybės griauti dalį statinio, tačiau sakė, kad šį klausimą paaiškėjus galutinėms kapinių riboms spręs techninio projekto korekcijas svarstantys ekspertai.

P.Vaitiekūno teigimu, G.Kirkilas pritarė darbo grupės rekomendacijoms ir nurodė Vyriausybės kancleriui Valdemarui Sarapinui „surasti žmogų, kuris šias rekomendacijas įgyvendins”.

Šnipiškių kapinių klausimą nagrinėja premjero pernai gruodį sudaryta ir vėliau performuota darbo grupė. Iki 2007 metų gruodžio 31 dienos darbo grupė dar turi pateikti G.Kirkilui pasiūlymus dėl teritorijos, kurioje buvo Šnipiškių žydų kapinės, statuso ir buvusių Šnipiškių žydų kapinių įamžinimo.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje veikė 19 amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kuomet grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis statybomis.

Komercinį ir brangių apartamentų pastatą Neries krantinėje statantys verslininkai teigia, kad pastatas dygsta ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Žiniasklaidai jie yra pateikę 2005 metais sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities administracijos patvirtintą schemą, kuri pagrindžia jų teiginius. Pasak verslininkų, kapinės buvo kiek toliau, greta esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vietoje.

Tačiau Lietuvos istorijos instituto specialistų 2007 metų žiemą pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos galimai vyksta ir buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

Nutraukti statybų darbus rekomendavo ir tarptautinė ekspertų grupė.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o 20 amžiaus viduryje išardytos. Jas uždarius, žydų bendruomenė gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Statybos galimoje žydų kapavietėje Vilniaus centre turi būti sustabdytos – UR ministras"

  1. ROMUALDAS

    šį atvejį taip pat galima traktuoti , kaip kitos tautos kišimasi į Lietuvos ūkinės veiklos privačią erdvę .
    Manau , kad tai visiškas absurdas -reikalauti saugoti galimas laidojimo vietas.Jei vadovautis tokiomis nuostatomis galima būtų stapdyti oi nemažą dalį projektų , o dalį Lietuvos reiktų nugriauti?
    Tai paslėptas reketas . Ir dėl užsienio politikos daromas reveransas absurdiškam reikalavimui tikrai nepaarys Lietuvos užsienio politikos stipresne-ir atvirkščiai nesugebančia
    aiškiai ir suprantamai išdėstyti nepagrįstumą tokių prašymų.
    pagarbiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.