Perspektyviausias jaunasis ūkininkas: iš žemės galima pragyventi

Aktyviausiu ir perspektyviausiu jaunuoju Europos Sąjungos (ES) paramos gavėju Lietuvos kaime laikomas dvidešimtmetis Donatas Vaitelis nesiskundžia savo ekologinio ūkio derliumi ir savo ateitį sieja tik su kaimu.

Šią savaitę užbaigęs javapjūtę Kėdainių rajone Žostautų kaime gyvenantis žemdirbys 80 hektarų javų laukuose iš hektaro kviečių prikūlė po 3,5 tonas, avižos atseikėjo po 4 tonas, rugių – po 2 tonas grūdų. Supirkėjai už ekologiškų kviečių toną ūkininkui D. Vaiteliui moka po 800 litų, maždaug porą šimtų litų daugiau nei už paprastus grūdus. Nebloga kaina jam siūloma ir už avižas, rugius, tačiau šių grūdų Donatas kol kas neskuba parduoti.

Jaunasis kėdainiškis ūkininkas D.Vaitelis augina ir mėsinius galvijus. Modernioje fermoje auga 80 limuzinų veislės karvių.

Vis daugiau rekonstruojamoje fermoje atsiranda ir vietinės veislės kiaulių. Jaunasis ūkininkas rengiasi laikyti dar daugiau gyvulių ir pats pradėti vietoje gaminti ekologišką mėsos produkciją. Beje, jau dabar iš jo ūkio veršelius nori pirkti Skandinavijos šalių verslininkai.

Pateikęs projektą jaunasis ūkininkas gavo ES struktūrinių fondų paramą – 286 tūkst. litų. Trūkstamą plėtros projekto sumą – 410 tūkst. litų – padengė banko paskola. Dabar jaunajam ūkininkui bankui teliko grąžinti keliasdešimt tūkstančių litų.

„Darbas kaime, savo ūkyje, yra mano gyvenimo būdas. Ir tai man prie širdies, juolab kad iš žemės galima pragyventi. Pirmųjų įgūdžių įgijau iš savo tėvų, kurių žemės ribos yra greta mano ūkio”, – ketvirtadienį ūkyje apsilankiusiems žurnalistams sakė D. Vaitelis.

Žemės ūkio ministerija kartu su Nacionaline mokėjimo agentūra Šiemet D. Vaitelį išrinko pačiu aktyviausiu ir perspektyviausiu jaunuoju ES paramos gavėju Lietuvos kaime.

Nacionalinėje mokėjimo agentūroje Eltą informavo, kad per trejus pastaruosius metus su jaunaisiais ūkininkais pasirašytos 675 paramos sutartys.

Beveik visi jaunųjų ūkininkų projektai jau įgyvendinti, o jų vykdytojams išmokėta beveik 55 mln. litų, kas sudaro 99 proc. pagal šią priemonę skirtų paramos lėšų. Įsigiję naujos šiuolaikinės technikos, plėsdami pasėlius, ganyklas, augindami daugiau gyvulių jaunieji ūkininkai didina veiklos produktyvumą, ūkių konkurencingumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.