Rudens lygiadienio išvakarės Vilniuje

Jau kelinti metai, kai diena susilygina su naktim ir palydi Saulę poilsio, Vilniuje, Neries krantinėje, iš žvakučių „išaudžiama” tradicinė juosta. Tad ir šiemet, rugsėjo 22d., šeštadienį – Rudens lygiadienio išvakarėse ir Baltų vienybės dieną – Neries upėje ir pakrantėje prie Karaliaus Mindaugo tilto susirangys liepsnojantys „UGNIES ŽALČIAI”. Vilniaus etninės kultūros centro rengiamoje tradicinėje Rudens lygiadienio šventėje šį kartą atsispindės vienas tradicinės šimtaraštės juostos segmentų – „Žalčio” motyvas.
Tautinė juosta lietuvių liaudies kostiume turi ypatingą prasmę. Ji išsiskiria maginių funkcijų ir prasminių elementų gausa. Tai sakrališkiausias, vienas archaiškiausių ir turtingiausiai mitologiniais simboliais-ornamentais dekoruotų aprangos elementų. Juosta lietuvių etninėje kultūroje – labai šventas, netgi magiškas atributas. Buvo tikima, kad ji gali apsaugoti nuo blogio ir simbolizuoja Jungtį, Meilę, Ryšį, Vienybę, o taip pat ir kosmoso harmoniją. Juosta – tai mitologinio tilto atitikmuo, mandalos, ikonos analogas. Ji buvo dovana žmonėms ir auka anapus esančioms mitinio pasaulio būtybėms.
Seniausia vytinė juosta yra rasta Lietuvoje ir siekia IV-V amžių. Vėliau atsirado rinktinės, beraštės, kaišytinės ir pintinės juostos. Plačiausiai Lietuvoje paplito rinktinės juostos. Joms būdinga raštų, spalvų įvairovė. Grafiškai įvairiai išdėstyti raštai turi ir simbolinę, prasminę reikšmę. Juostose atsispindi šie ženklai: „Roželė” (Gyvybės medis, Meilė, Grožis, Sveikata), „Varnakis” (Vaisingumas, Žemė, „Pasaulio bamba”), Svastika (Perkūnas, Dievas, Laimė, Saulė), „Žirgeliai” (Jumis, Vaisingumo dvyniai), Aušrinė (Meilė, Grožis), „Eglalė” (Laima), „Krikštelis” (Ugnis), „Vėželis” (Vaisingumas, Žemyna, Chtoniškasis pasaulis) ir kiti.
„Žaltys” (šis ženklas dar vadinamas ir „Kirminėliu”) reiškė dvasinę jėgą, meilę, energiją, sveikatą, Mėnulį (Saulę). Jis taip pat simbolizavo žemės ir dangaus, gyvojo ir mirusiųjų pasaulio ryšį-tiltą, kuris neša harmoniją, pusiausvyrą, jungia visatą.
Neries krantinėje žvakių liepsnelėmis „Žaltį” padės „išausti” Vilniaus mokyklų moksleiviai ir studentai. Renginį palydės muzikinė kompozicija.
Visi norintys pasigrožėti liepsnojančiais „UGNIES ŽALČIAIS” laukiami rugsėjo 22 d. 20 val. prie Karaliaus Mindaugo tilto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.