Į naująjį sezoną – su neblėstančiais įspūdžiais iš Ciuricho

Šios savaitės pradžioje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) sugrįžo iš daugiau negu mėnesį trukusių koncertinių gastrolių po Ispaniją, Prancūziją ir Šveicariją. Koncertu Ciuricho Tonhalle scenoje užbaigę 2007-ųjų vasaros gastrolių maratoną, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir jo vadovas maestro Gintaras Rinkevičius įtemptai ruošiasi rugsėjo 15d. vyksiančiam XIX orkestro koncertų sezono atidarymui Vilniuje, Kongresų rūmuose.

Gastrolių metu Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras apsilankė daugelyje Europos scenų, koncertavo tokiuose tarptautiniuose muzikos festivaliuose kaip Villa de Rialp, de Torroella de Montgri bei Vila de Llivia Ispanijoje ar Les Jardin Musicaux Šveicarijoje. Svariausiai orkestro biografiją praturtino paskutinis gastrolių koncertas Šveicarijoje, Ciuricho Tonhalle koncertų salėje. Šiam atsakingiausiai repetuotam pasirodymui paskutinėmis gastrolių dienomis prie orkestro sudėties prisidėjo papildomi 5 muzikantai.

Koncerto, vykusio rugpjūčio 29 d., trečiadienį, 20 val. metu Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliko klasikos „perlais” laikomus kūrinius – G. Rossini uvertiūrą iš operos „Vilius Telis”, F. Mendelssohno Ketvirtąją (Itališkąją) simfoniją bei L. van Beethoveno Penktąją simfoniją.

„Tonhalle koncertų salės publika – rinktinė, itin išprususi. Tai jautėme iš jos reakcijos į atlikimą, iš gilaus kūrinių pažinojimo” – įspūdžiais dalijosi maestro Gintaras Rinkevičius. „Koncertavome publikai, stipriai jaučiančiai muzikinį produktą – tai itin svarus orkestro veiklos įvertinimas tarptautiniu mastu”. Orkestrantų teigimu, koncertas Ciuriche prasidėjo šveicariškai tiksliai – minutė į minutę, pertrauka – taip pat. O itin šilta 2000 vietų salę pilnai užpildžiusios publikos reakcija atsispindėjo ovacijose ir bisų prašymuose.

Garsioji koncertų salė Ciuriche, vadinamoji Tonhalle, yra svarbiausia koncertų salė Šveicarijoje. Muzikos pasaulyje ši koncertų salė yra viena svarbiausių vietų, į kurią kviečiami pasaulinio garso atlikėjai. Koncertų salėje pasirodymus gastrolių metu rengia žymūs pasaulio simfoniniai orkestrai, pavyzdžiui, Charleso Dutoit diriguojamas Londono filharmonijos orkestras. Tonhalle scena yra tokių muzikos pasaulio žvaigždžių kaip violončelininko Yo-Yo Ma, smuikininkų Itzhako Perlmano ir Leonido Kavakoso, pianistų Marthos Argerich, Alfredo Brendelio, Jevgenijaus Kissino, Radu Lupu ar dainininkų Editos Gruberovos, Sibyllos Rubens pasirodymų sąraše. Kamerinius koncertus šioje salėje yra surengę aukščiausio meistriškumo ansambliai – pavyzdžiui, Arditti, Amati kvartetai. Antai vienam pirmųjų šio koncertų sezono vakarų muzikuoti į Tonhalle pakviesta smuikininkė Sarah Chang, o Tonhalle simfoniniam orkestrui diriguos ilgametis Leipcigo Gewandhauso orkestro dirigentas Herbertas Blomstedtas.

Prestižinė koncertų salė jau daugiau nei šimtą metų yra čia reziduojančio Tonhalle simfoninio orkestro namai – 1895 m. atidarytas pastatas buvo statomas specialiai šiam orkestrui, suburtam 1868 m. Tonhalle simfoninis orkestras pastaruoju metu laikomas vienu ryškiausių simfoninių orkestrų Europoje ir visame pasaulyje, jo meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu nuo 1995 m. paskirtas kritikų tarpe pelnęs aukščiausius įvertinimus dirigentas Davidas Zinmanas. Orkestrui yra dirigavę pripažinti batutos meistrai – legendinės asmenybės Karlas Böhmas, Wilhelmas Furtwängleris, Otto Klempereris, Rafaelis Kubelikas ar Bruno Walteris, ar nūdienos garsūs dirigentai Charles Dutoit, Bernardas Haitinkas, Wolfgangas Sawallischas ar Christophas Eschenbachas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.