Gamyklai – neteisėtas klerko palaiminimas

Savivaldybės klerkas įtariamas galėjęs palengvinti kelią pradėti Klaipėdoje gaminti smarvę skleidžiančią cheminę medžiagą.

Klimpsta dėl indolo

Šiandien Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdyboje bus priimtas sprendimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Kęstučio Vaitiekūno galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

Speciali savivaldybės komisija jau konstatavo, kad K.Vaitiekūnas viršijo savo įgaliojimus.

Teigiama, kad jis pasirašė skandalingosios indolo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo programą. Taip gamyklą steigiančiai bendrovei buvo uždegta žalia šviesa pradėti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Ji – paskutinis žingsnis gamyklos starto link.

Jei ataskaitai pritaria visos suinteresuotos institucijos, tuomet gamykla gali pradėti veikti. Tačiau jei nepritariama poveikio aplinkai vertinimo programai, sulig tokiu sprendimu užkertamas kelias įkurti gamyklą.

Užbėgo už akių politikams

Pagal įstatymus pritarti poveikio aplinkai vertinimo programai galėjo tik administracijos direktorius arba miesto taryba.

Buvo net rengiamas tarybos sprendimo projektas ne tik nepritarti tokiai programai, bet apskritai mieste neleisti gaminti indolo.

Tačiau K.Vaitiekūnas, esą suteikdamas leidimą rengti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, galėjo užbėgti už akių net ir miesto tarybai.

Minėtas sprendimo projektas jau yra numarintas.

Savivaldybėje šiuo metu yra pateikta parengta indolo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaita.

Paklaustas, ar kilo įtarimų dėl K.Vaitiekūno veiklos ir todėl buvo sudaryta speciali komisija jai ištirti, savivaldybės administracijos direktorius A.Každailevičius teigė, jog tyrimas pradėtas ne dėl įtarimų konkrečiam tarnautojui.

„Pastebėjome, kad savivaldybėje buvo pasirašytas raštas, kurio galiojimą mes norėtume sustabdyti. Dabar tai galėsime padaryti tik teisme”, – sakė A.Každailevičius.

Du kartus nebaudžia

Direktorius komisijos surinktą medžiagą ir prašymą ištirti galimą K.Vaitiekūno piktnaudžiavimą tarnyba šiomis dienomis perdavė STT.

Direktorius už nustatytus pažeidimus K.Vaitiekūnui pagal Valstybės tarnybos įstatymą galėjo skirti ir tarnybinę nuobaudą. Pavyzdžiui, pastabą ar griežtą papeikimą.

„Tačiau buvo priimtas sprendimas informaciją perduoti teisėsaugos institucijoms, nes tai gali būti baudžiamasis nusikaltimas ar nusižengimas. Jei būtų skirta tarnybinė nuobauda, viskas tuo ir pasibaigtų, nes už tą patį nusižengimą du kartus bausti negalima”, – sakė STT Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio vadovas Leonas Barišauskas.

A.Každailevičius aiškino, jog surinktą medžiagą STT perdavė todėl, kad neturėjo kito pasirinkimo – esą K.Vaitiekūnas raštu savo nusižengimo nepripažįsta.

L.Barišausko teigimu, šis atvejis bene pirmasis, kad savivaldybė kreiptųsi į STT dėl valstybės tarnautojo galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.