Neringiškiai siekia išlaikyti lengvatą

Neringos savivaldybė tvirtina, kad Vyriausybė pradėjo šio pusiasalio blokadą. Neringiškiai priešinasi Susisiekimo ministerijos užmojams panaikinti lengvatas per Kuršių marias keltis juridinių asmenų, turinčių Neringoje registruotą buveinę, automobiliams, darbuotojams bei kuro autocisternoms.

Neoficialiais duomenimis, panaikinti lengvatą suinteresuoti įmonių, neturinčių buveinės Neringoje, atstovai. Jų manymu, tokios lengvatos iškreipia konkurenciją: „Kuo Neringos verslininkai geresni nei kretingiškiai ar vilniškiai? Nemokėdami persikėlimo mokesčių jie turi išskirtines sąlygas savo verslui plėtoti.”

Neringos savivaldybės taryba ketvirtadienį kreipėsi į prezidentą, Vyriausybę bei Seimą, prašydami neteikti Seimui tvirtinti lengvatas panaikinančių įstatymų pataisų, ir tokius sumanymus vadina Lietuvos kurorto žlugdymu.

Pasak Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus Algimanto Vyšniausko, panaikinus lengvatą, didėtų išlaidos autocisternoms, vežančioms kurą į Kuršių neriją, Neringos įmonių ir įstaigų biudžeto išlaidos. „Padidėtų paslaugų ir prekių kainos, kurios šiandien ir taip yra vienos didžiausių Lietuvoje. Būtų suduotas smūgis turizmo verslui. Kuršių nerijoje nėra tiek paslaugų ir infrastruktūros, kad asmenys, nevykdami į žemyną, galėtų patenkinti būtinuosius poreikius, susijusius su darbu, verslu, mokslu, sveikata, buitimi”, – tikina A.Vyšniauskas.

Pasak Automobilių kelių direkcijos Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojo Gintaro Asadausko, tokios įstatymų pataisos reikalingos siekiant sumažinti valstybės biudžeto išlaidas. „Kasmet persikėlimo išlaidoms kompensuoti išleidžiame vis daugiau, praėjusiais metais nemokamų leidimų persikelti iš viso išduota beveik 10 tūkstančių. Bet tai yra pinigai, skirti keliams tiesti, taisyti ir prižiūrėti, todėl ir norim juos sutaupyti”, – aiškino G.Asadauskas.

Neringos savivaldybė pateikia daug mažesnius skaičius: iki 2007 m. balandžio 11 d. buvo išduoti 357 leidimai Neringoje registruotų įmonių transporto priemonėms, 205 leidimai tų įmonių darbuotojams, o galimas didžiausias išduotų leidimų fiziniams asmenims neatlygintinai keltis keltu skaičius – 3262.

Pasak AB „Smiltynės perkėla” direktoriaus Algirdo Žukausko, tiksliausius duomenis turi jo vadovaujama įmonė. Jis pateikia kitokius skaičius: iš viso neatlygintinai persikelti per Kuršių marias išduotas 6131 leidimas. „Neringos gyventojams ir Neringoje registruotoms įmonėms ir įstaigoms išduoti 4158, Smiltynės gyventojams – 96, kitiems, turintiems teisę į tokią lengvatą, – 1877 leidimai”, – LŽ sakė A.Žukauskas.

Pasak jo, kai kurie neringiškiai ar tik Neringoje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys yra gavę po keletą leidimų. „Tokių yra apie 300. Jie tvirtina, kad turi keletą automobilių, todėl visiems jiems reikia atskirų leidimų, – kalbėjo A.Žukauskas. – Iš tiesų jie tuos leidimus perduoda giminėms ir pažįstamiems. Tačiau sugriežtinus kontrolę šiemet tokių piktnaudžiavimo atvejų sumažėjo.”

„Smiltynės perkėlos” duomenimis, per 8 šių metų mėnesius perkelta 568 tūkst. automobilių, 71,2 tūkst. mažiau nei pernai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.