V.Alekna: „Varžovai matė, kad man kažkas negerai”

„Traumos – neatsiejamos sportininko palydovės. Reikia su tuo susitaikyti ir kiek įmanoma jų vengti”, – taip kalba pasaulio lengvosios atletikos čempiono titulo neapgynęs Lietuvos disko metikas Virgilijus Alekna.

Sekmadienį Osakoje (Japonija) pasibaigusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate šeši jame dalyvavę mūsų šalies atstovai medalių neiškovojo, nors apdovanojimų labiausiai laukėme pirmiausia iš dukart pasaulio ir dukart olimpinio bei Europos čempiono V.Aleknos bei Atėnų olimpinių žaidynių sidabro medalininkės Austros Skujytės.

Traumų liūtis

Po kiekvieno mūsų sportininko pasirodymo Lietuvos sporto gerbėjai sužinodavo, kad geriau pasirodyti sutrukdė… traumos, nors prieš čempionatą apie jas nebuvo jokių kalbų.

Planuotas prizininkas disko metikas V.Alekna dėl blauzdos raumens traumos liko tik ketvirtas.

Septynkovininkė A.Skujytė po šeštos rungties pakilusi į trečiąją vietą dėl skaudamos kojos po lemiamo 800 m bėgimo nesugebėjo išsilaikyti pirmajame trejetuke ir galutinėje įskaitoje liko šešta.

Moterų bėgimo maratone nepasisekė pasaulio pirmenybių debiutantei Europos čempionato ketvirtosios vietos laimėtojai Živilei Balčiūnaitei. Pusę distancijos Lietuvos stajerė bėgo pirmaujančiųjų grupėje, vėliau Živilė buvo priversta sulėtinti tempą dėl skaudamos kojos ir distanciją baigė tik 33-ia.

Iš pirmenybių debiutantės ietininkės Indrės Jakubaitytės ir jau šeštajame pasaulio čempionate dalyvavusios ėjikės Sonatos Milušauskaitės itin aukštų rezultatų ir nesitikėta (jos užėmė atitinkamai 25 ir 22 vietas).

Didžiausią staigmeną Osakoje pateikė pasaulio pirmenybių debiutantas Lietuvos sportinio ėjimo čempionas Donatas Škarnulis, jis sunkiausią šios rungties distanciją – 50 km – įveikė dvyliktas. Tik jam grįžus į Lietuvą paaiškėjo, jog varžybų išvakarėse buvo kilęs klausimas, ar dėl skaudančios kojos Donatas iš viso galės dalyvauti.

Nutrūko pergalių serija

Disko metikų varžybose Osakoje triumfavo 28 metų estas Gerdas Kanteris, auksą užsitikrinęs jau trečiuoju bandymu – 68,94 m. 35-erių V.Alekna geriausiu – trečiuoju – mėginimu diską nuskraidino 65,24 m. Taip buvo nutraukta V.Aleknos 37 iš eilės pergalių seriją. Ant prizininkų pakylos šalia naujojo disko metimo pasaulio čempiono G.Kanterio užlipo sidabro medalį iškovojęs vokietis Robertas Hartingas (66,68 m) bei bronzą pelnęs olandas Rutgeris Smithas (66,42 m).

Tiesiog apmaudu

Šį sykį be iškilmių Lietuvoje sutiktas V.Alekna atsakė į „Lietuvos žinių” korespondento klausimus.

– Mes žurnalistai jau buvome įpratę po įspūdingų pergalių skambiai pasitikti jus oro uoste. Šįkart grįžote tyliai, slapta.

– Nei tyliai, nei slapta grįžau (juokiasi). Kai vykome į čempionatą, planavome medalį, o apdovanojimai įprastai būna teikiami kitą dieną. Bet kai likau be medalio, pavyko pasikeisti bilietą ir grįžau anksčiau. Neturėjau jokio noro dar dieną likti

Japonijoje. Be to, nemanau, kad kam nors įdomi mano ketvirtoji vieta…

– Grįžus visiems tenka teisintis dėl tokio pasirodymo?

– Priekaištų tikrai nesulaukiau. O ką galiu tokioje situacijoje padaryti? Ir pats dėl to labai išgyvenau. Dabar jau praėjo. Daug darbo įdėta, labai rengiausi šiam čempionatui. Jei būčiau sveikas ir vyktų lygi kova, nebūtų taip apmaudu. Dabar, atrodo, tokia smulkmena, o štai koks rezultatas ir kokia vieta.

– Savo traumą vadinate smulkmena?

– Žinoma, tai ne smulkmena. Bet ramybės būsenoje aš skausmo nejaučiau, atrodė, atsikelsiu ir nebus jokių problemų. Bet vos atsistojus, bandant žengti žingsnį, prasidėdavo problemos – skaudėdavo. Jausmas dviprasmiškas.

Varžovai nieko nežinojo

– Gal kojų raumenys „pavargo”? Ar jums reikėjo didesnio poilsio?

– Esu sportininkas profesionalas, panašiai treniruojuosi jau daugelį metų. Kiekvienais metais mano tikslas – pagrindinės varžybos. Sunku pasakyti, kodėl taip atsitiko. Žinoma, turėjo įtakos ir klimatas – Japonijoje labai karšta, didžiulė drėgmė – tad daug prakaituojama, daug prarandama skysčių. Žinoma, stengiausi atsigauti. Gal tai irgi turėjo įtakos pirminiam raumens spazmui.

– Jūsų varžovai iki paskutinės akimirkos nežinojo, kad esate tokios būklės?

– Niekas nežinojo. Žinojo tik tie, kurie galėjo man padėti. Nemanau, ar būtų teisinga, jei prieš varžybas būčiau apie tai viešai paskelbęs. Bandėme viską išspręsti savo jėgomis. Galbūt ne viskas pavyko, kaip norėjosi. Nuotaika visą savaitę prieš čempionatą buvo siaubinga. Atrodė, lyg ir sveikas, lyg ir viskas gerai. Maniau, atsibusiu ir tas sapnas baigsis.

– O žmonai Kristinai ar buvote prasitaręs apie savo koją?

– Iš pradžių nebuvau linkęs blauzdos traumos dramatizuoti. Nes panašių traumų esu ir anksčiau patyręs, bet nemaniau, kad taip ilgai viskas užtruks. Anksčiau būdavo – praeina dvi trys dienos ir nejaučiu jokių pasekmių. Ir šįkart maniau – savaitė liko iki čempionato, viskas bus gerai. O čia viskas tęsėsi, blogėjo. Ir tai man buvo netikėta. Tad žmonai paskambinęs iš anksto apie tai pranešiau.

– Po finalinių metimų sportininkai jūsų teiravosi, kas atsitiko?

– Jie jau per kvalifikacines varžybas matė, kad man kai kas ne taip. O po varžybų nebuvo kada kalbėtis.

Rankų nenuleidžia

– Kokios dabar artimiausios varžybos laukia jūsų?

– Rugsėjo 22-23 dienomis vyks „Grand Prix” finalinės varžybos. Man jos gana svarbios, tad bandysiu iki jų atsigauti. Tik savaitgalį pradėjau treniruotis. Koja labai nusilpusi. Net ir pats nesitikėjau, kad dešimt dienų gali ją taip paveikti. Pirmiausia reikia atstatyti kojų balansą. Pagrindinė problema – nusilpęs raumuo, dėl to negaliu mėtyti disko, kaip norėčiau. Juk ir metimas iškart kitoks būna. Bet esu nusiteikęs optimistiškai. Bandau maksimaliai apkrauti koją, kad ji vis stiprėtų.

– Ar jums netikėtas yra pasaulio čempionato disko metikų prizininkų trejetas?

– Galbūt visos vietos yra netikėtumai. Daug staigmenų.

Didžiausia jų – kad likau ketvirtas. Kiti netikėtumai – antrąją vietą iškovojo jaunas Vokietijos sportininkas, bronzos medalį pelnė rutulio stūmikas iš Olandijos. Tikėjausi aukštesnių rezultatų. bet kai pats buvau ne kažin kokio pajėgumo, sunku vertinti rezultatus.

– Ar neapmaudu, kad ne tik neiškovojote medalių, bet nutrūko ir įspūdinga jūsų pergalių serija?

– Apie pergalių seriją galvoju kuo mažiausiai. Kada nors ji vis tiek turėjo nutrūkti. O labiausiai man gaila pasirengti skirto darbo. Jau geriau dešimt varžybų prieš tai pralaimėčiau, kad tik sveikas būčiau dalyvavęs pasaulio čempionate.

Vien žodžių nepakanka

– Kaip manote, tapęs pasaulio čempionu estas G.Kanteris dabar pradės dar labiau pasitikėti savo jėgomis? Po čempionato jis pareiškė netrukus sieksiąs pasaulio rekordo.

– Jis yra nusviedęs diską labai toli. Bet apie rekordą jis kalba jau trečius metus. Jei būtų taip paprasta – pasakiau ir padariau – rekordų būtų ne vienas.

Vokiečiui Jurgenui Schultui priklausantis planetos rekordas – 74,08 m – laikosi jau 21 metus ir ligi šiol niekam nepavyko toliau nusviesti disko. Tai įspūdingas rezultatas ir vien žodžių jį pagerinti neužtenka. Žinoma, G.Kanteris gali bandyti. Jis yra geros formos. Pasaulio čempionate diską nusviedė beveik 69 metrus, bet iki rekordo jam trūksta dar penkių metrų. O penki metrai – labai daug.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.