Į Sidnėjų dalyvauti APEC suvažiavime atvykstančio Busho laukia antikariniai protestai

Po netikėto apsilankymo Irake JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) antradienį atvyks į Australiją, kur dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikime Sidnėjuje ir kur jo laukia protestai dėl karo Irake.
Dauguma australų nepritaria JAV vadovaujamam karui Irake, nors jų pačių vyriausybė palaiko Jungtines Valstijas ir yra pasiuntusi į Iraką savo karių.

G.W.Bushas į Sidnėjų turi atvykti antradienio vakarą, po kelių valandų, kai priešais centrinę šio miesto geležinkelio stotį įvyks mitingas „Stop Bush 2007”.

Per PEC forumo savaitę numatyti keli protestai, kurių kulminacija taps šeštadienį rengiamos eitynės „Stop Bush Coalition”. Tą pačią dieną Sidnėjaus operos rūmuose įvyks 21 APEC lyderio viršūnių susitikimas.

„APEC susitikimo išvakarėse esame čia tam, kad pasakytume G.W.Bushui, jog jis nelaukiamas niekur, kad ir kur jis ir jo mirties architektai nuvyktų”, – Sidnėjuje sakė amerikiečių karo Irake veteranas Mattas Howardas (Matas Hovardas).

Policija nedavė leidimo šeštadienio eitynėms ir per APEC suvažiavimą tikisi sulaukti įnirtingų protestų.

„Policija netoleruos neteisėto, nelegalaus ar pavojingo elgesio. Mes imsimės skubių veiksmų. Nebegalime aiškiau to pasakyti”, – teigė policija, sutikusi išduoti leidimą antradienio demonstracijai.

Policija antradienį kreipėsi į teismą, kad užkirstų kelią didelio masto APEC protestui, bet teismas atidėjo šią bylą iki trečiadienio, teigdamas, kad protestuotojai neturėjo pakankamai laiko pasirengti posėdžiui.

Policija tvirtina neprieštaraujanti eitynėms, bet nesutiko su planuojamu protestuotojų maršrutu, kuris eina pro JAV konsulatą Sidnėjuje.

Policija aplink centrinį verslo rajoną pastatė penkių kilometrų ilgio užtvarą, kad izoliuotų Sidnėjaus operos rūmus ir netoliese esančius viešbučius.

Oro erdvę virš Sidnėjaus saugos naikintuvai ir policijos sraigtasparniai, kurie perims bet kokį nesankcionuotą orlaivį. Miesto centre patruliuos iš viso 5 tūkst. policininkų ir karių.

„Mums reikia pripažinti, kad bus daug tūkstančių australų, kurie APEC suvažiavimo metu taikiai protestuos prieš G.W.Bushą, ir jų yra dauguma”, – sakė Naujojo Pietų Velso Pilietinių teisių tarybos prezidentas Cameronas Murphy (Kameronas Merfis).

Tačiau jis pažymėjo, kad nepasitenkinimas G.W.Bushu nereiškia, kad australai nusiteikę prieš amerikiečius.

„Kaip australai, mes tvirtai tikime aljansu su JAV, bet dauguma mūsų mano, kad jis geriau tarnautų be prezidento Busho”, – sakė C.Murphy.

Antradienį paskelbta visuomenės apklausa, kurią užsakė Medikų asociacija už karo prevenciją, parodė, kad 52 proc. australų mano, kad G.W.Bushas yra blogiausias prezidentas JAV istorijoje. Priešingai manė tik 32 proc. apklaustųjų, o likę savo nuomonės neturėjo.

„Aiški dauguma australų mano, kad George`as Bushas yra blogiausias. Taip yra pirmiausia dėl jo karo Irake politikos”, – sakė asociacijos prezidentas Robertas Marras (Robertas Maras).

Protestuotojai taip pat planuoja mitinguoti prieš pasaulinį atšilimą, žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje ir branduolinių ginklų platinimą.

Į Australiją pirmasis atskrido Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao). Pirmadienį jis atvyko į Vakarų Australijos valstiją, kur jį pasitiko organizacijos „Falung Gong” nariai su žvakutėmis, protestavę prieš žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje.

Minėtoje valstijoje, eksportuojančioje nemažai produktų, prisidedančių prie Kinijos ekonomikos augimo, Hu Jintao antradienį aplankys vieną geležies gamyklą, tada skris į Australijos sostinę Kanberą, o savaitės pabaigoje atvyks į Sidnėjų.

„Falun Gong” per Kinijos prezidento vizitą Sidnėjuje vėl planuoja protestus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.