Mazginis venų išsiplėtimas

Paprastai išsiplečia poodinės blauzdos venos; gilios venos išsiplečia retai.

Tai negrįžtamas procesas, sukeliantis didelius kojos kraujotakos sutrikimus. Šia liga serga vienas iš penkių suaugusiųjų, o moterys – 4 kartus dažniau nei vyrai.

Sveikų kojų venų vožtuvai sulaiko kraują, kad, veikiamas slėgio, jis nenutekėtų žemyn. Kai šie vožtuvai nusilpsta, kraujas susitelkia ir ima plėsti venas. Sutrinka kraujotaka venų sienelėje, jos elastiniai audiniai žūva, jungiamasis audinys veša ir, neatlaikydamas padidėjusio spaudimo, žūva. Kojos pasidaro mėlynos ir gumbuotos, ypač užpakalinėje ir vidinėje blauzdų pusėje.

Ligos pradžioje skundžiamasi tik kosmetiniais trūkumais, nes ryškiai matomi išsiplėtusių venų mazgai. Vėliau ilgiau pastovėjus kojos pasidaro sunkios, lyg švino pripiltos, daug greičiau pavargsta. Vakarais blauzdos ir pėdos patinsta. Naktimis kankina skausmingi kojų raumenų spazmai.

Kojų venų išsiplėtimui progresuojant atsiranda trofiniai blauzdų odos pakitimai, kurie pasireiškia tamsiai rausva odos pigmentacija, jos atrofija, skausmu, sausuoju ar šlapiuoju dermatitu bei egzema ir pagaliau opomis. Retesnė komplikacija yra pasikartojantis kraujavimas: išorinis arba į audinius. Kartais čiuopiami skausmingi infiltratai, kurie pasireiškia audringa organizmo reakcija: aukšta kūno temperatūra, stipriu kojos skausmu. Neretai infiltratai supūliuoja.

Kai venos dar nedaug išsiplėtusios, gali padėti obuolių actas, pasižymintis sutraukiančiom savybėm ir mažinantis venų tinimą ir uždegimą. Skausmą ramina šaltas kompresas: stiklinė šalto vandens ir 2 arbatiniai šaukšteliai medetkų tinktūros.

Mazginio venų išsiplėtimo rizika mažės, jei rečiau ilgai sėdėsime ar stovėsime, jei daug judėsime, jei pavargusias kojas laikysime pakėlę virš klubų lygio, jei nedėvėsime labai aptemptų glaudžių, kojinių, korsetų, puskojinių. Sėdėdami stenkimės, kad kėdės kraštas neįsirėžtų į šlaunis ir nestabdytų kraujotakos. Taip pat nesėdėkime sukryžiuotomis kojomis. Jei kasdien suvalgysime bent 5 daržovių ir vaisių porcijas, stiprės mūsų kraujagyslės. Citrusiniuose vaisiuose yra ypač daug vitamino C, silicio, flavonoidų, kurie didina kraujagyslių elastingumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.