Kaip priaugti svorio

Ponia Regina „Vakarų ekspreso” klausia: „Kaip priaugti svorio? Nors, atrodo, valgau viską ir apetitu nesiskundžiu, niekaip negaliu perlipti 42 kg ribos.”

Gydytojas endokrinologas Andrejus Levingeris atsako: „Mažas svoris – didelė problema. Padidinti svorį dažnai sunkiau negu jį numesti, dėl to reikia nustatyti mažo svorio atsiradimo priežastį ir tik po to imtis kokių nors veiksmų. Atsakykite sau į keletą paprastų klausimų: ar svoris sumažėjo po ūmios arba lėtinės ligos? Sumažėjo greitai? Išlieka geras apetitas? Valgote kaip įprastai? Maistas kelia pykinimą ir norą vemti? Skauda pilvą? Yra kitų blogos savijautos simptomų, pvz., silpnumas, jautrumas? Jeigu nors vienas atsakymas „Taip”, prašykite savo šeimos gydytojo siuntimo pas specialistus: gastroenterologą, endokrinologą, infekcionistą bei psichiatrą ir spręskite konkretaus susirgimo problemas – svoris vėliau palaipsniui sugrįš pats.

Jeigu visi atsakymai – „Ne” ir specialistai neranda jokios ligos, greičiausiai yra genetiškai sąlygotas mažas svoris. Tokiu atveju patarčiau padidinto kaloringumo dietą ir papildomus vitaminus. Pvz., naudokite daugiau energetinių gėrimų su cukrumi: kokakolą ir pan. Daugiau riebalų ir baltymų: kiaušinių, sojos, riebaus pieno, varškės, sūrio. Sportininkams skirti papildai su aminorūgštimis ir vitaminais.

Manau, kad užtenka padidinti dienos kalorijų kiekį 400-500 ir svoris pradės didėti”.

Jei pašalinta tulžies pūslė

„Prieš 4 savaites man pašalino tulžies pūslę, nes buvo akmenukų. Norėčiau sužinoti, ką galiu valgyti po tulžies pūslės pašalinimo”, – rašo mums 30 metų Ingrida.

Gastroenterologas Albinas Vilčiauskis atsako: „Jei pašalinta tulžies pūslė ir jokių kitų sveikatos problemų žmogus neturi, didelių apribojimų maistui nėra. Reikėtų vengti aštraus maisto, o sunkiai virškinamą – riebų, sūrų, keptą – riboti. Valgyti reguliariai ir saikingai, t.y. nepersivalgyti.”

Klausimus galite siųsti elektroniniu paštu genovaite@ve.lt arba pateikti juos telefonais 8 46 411309, 8 699 69907 Genovaitei. Atsakys kompetentingi specialistai

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.