„Sausąjį šeštadienį“ kompensavo penktadienis

Draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją davė naudos prekybos centrams.

Bendrovės „Palink”, kuriai priklauso prekybos tinklas „Iki”, atstovė spaudai Ieva Korskaitė sakė, kad rugpjūčio 31-ąją buvo parduota 1,7 karto daugiau alkoholinių gėrimų nei įprastą penktadienį.

Pirko kaip prieš Kalėdas

„Tai žinoma susiję su draudimu rugsėjo 1-ąją pardavinėti svaigalus. Labiausiai buvo perkami brendis, degtinė ir putojantis vynas”, – tvirtino I.Korskaitė.

Anot jos, šįkart prieš rugsėjo pirmąją prekyba alkoholiu buvo panaši į kalėdinę ar velykinę prekybą svaigalais. „Iki” parduotuvėse prieš pastarąsias šventes alkoholio išperkama dukart daugiau nei prieš eilinius savaitgalius.

Bendrovės „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė-Česnulienė sakė, kad „Rimi” tinklo parduotuvėse labiausiai alkoholio pardavimas suaktyvėjo penktadienio vakarą.

„Palyginti su prieš tai buvusiu penktadieniu – kai kuriuose prekybos centruose svaigalų prekyba padidėjo nuo keliasdešimties procentų iki šimto. Rugsėjo pirmoji iki šiol alkoholio pardavimo bumu niekada nepasižymėjo, pirkėjai tokiu metu įsigydavo daugiau maisto, ypač saldumynų, mokyklinių prekių.”, – pasakojo R.Stanaitytė – Česnulienė.

Anot jos, šiemet padidėjęs penktadienio alkoholio pardavimas beveik kompensavo „sausąjį šeštadienį”.

Bendrovės „Maxima LT” atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė sakė, kad bendrovė dar nesuskaičiavo, kiek „Maxima” tinklo parduotuvėse rugpjūčio 31-ąją buvo parduota svaigalų daugiau nei kitais penktadieniais.

„Kol kas esame palyginę tik rugpjūčio 24-osios pardavimą su diena prieš rugsėjo 1-ąją, nes dar neatėjo duomenys iš visų -per 200 „Maxima” parduotuvių šalyje. Visų prekių pardavimas rugpjūčio 31-ąją buvo 20 procentų didesnis nei savaitę prieš”, – teigė ji.

Pasak V.Jakubauskaitės, alkoholio pirkimas padidėjo rugpjūčio 31-ąją, po darbo dienos.

Teko kviesti policiją

„Sausasis šeštadienis” neapsiėjo be incidentų.

„Kai kurie klientai manė, kad neparduoti svaigalų išsigalvojo patys prekybos centrai. Buvo tokių, kurie bandė išgerti svaigalus prie kasos ar pasislėpę prekybos salėje. Net mėgino pavogti alkoholinių gėrimų, kai prie kasos sužinojo, jog aparatai neskenuoja svaigalų kainos. Mums teko net kviesti policiją, – pasakojo V.Jakubauskaitė.

Anot jos, buvo visokių provokatorių, kurie tyčia norėjo nupirkti svaigalų, kad apkaltintų bendrovę nesilaikant įstatymų.

„Prasidėjus rugsėjo 2-ajai į naktines „Maxima” parduotuves didmiesčiuose plūstelėjo pirkėjai, kurie šlavė nuo lentynų svaigalus”, – sakė V.Jakubauskaitė.

Pagundoms atsispirta

Išaiškinta, kad rugsėjo 1-ąją Lietuvoje tik viena parduotuvė išdrįso prekiauti alkoholiu.

Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) darbuotojai, kaip ir žadėjo, praėjusį šeštadienį tikrino šalies miestų bei rajonų parduotuves, barus, kavines ir kitas viešojo maitinimo įstaigas. Iš viso patikrintos 35 prekybos alkoholiu vietos. Tačiau nustatytas tik vienas pažeidimas – įstatymui išdrįso nusižengti Lentvaryje veikianti parduotuvė.

Pasak VTAKT direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian, nenusižengė įstatymui ir tikrintos viešojo maitinimo bei pasilinksminimų vietos. „Kavines ir restoranus tikrinę pareigūnai sakė, kad vakarop juose daugiausia rinkosi tėvai su vaikais ir šventė rugsėjo 1-ąją”, – kalbėjo VTAKT direktoriaus pavaduotoja.

Tiesa, iškilmes rugsėjo 1-ąją baruose ar kavinėse suplanavę puotautojai įstatymą pergudravo. Už alkoholį sumokėję dar penktadienį arba po vidurnakčio, jau rugsėjo antrąją linksmos kompanijos šventė ne vienoje šalies kavinėje.

G.Belian teigimu, įmonės ir vėliau gali sulaukti tikrintojų, kurie pagal buhalterijos dokumentus norės įsitikinti, ar rugsėjo 1-ąją buvo laikomasi įstatymų. Kiek įmonių ketinama patikrinti, neskelbiama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.