LNK „Srovės”: iš Ispanijos – be kojų ir nupjautu liežuviu

„Jūs gausite daug pinigų, galėsite nusipirkti namą, mašiną”, – tokiems verbuotojų įtikinėjimams pasidavęs ne vienas biržietis išvažiavo dirbti į Ispaniją skinti apelsinų. Nors gandų apie darbą
apelsinų plantacijose sklando daug ir įvairiausių, siūlomas uždarbis, įkalbinėjimo metu laisvai besiliejantis alus padaro savo… Tuo įsitikino „Srovių” kūrybinė grupė Biržuose, filmuodamos istoriją apie XXI amžiaus vergus.

Publicistikos laida narplioja keturiasdešimtmečio biržiečio Audriaus istoriją. Išvažiavęs uždarbiauti į saulėtąją Ispaniją, jis nebegrįžo… Pelenus artimieji į Biržus iš Ispanijos parsivežė urnoje. Jo mama negali ramiai pasakoti, ką jį išvydo atvykusi į Valensijos morgą atsisveikinti su sūnaus palaikais. Nebuvo kojų, liežuvio. Moteris spėja, kad jos sūnui buvo įvykdyta vieša egzekucija siekiant įbauginti likusiuosius.

„Srovės” Biržuose įsitikino, kad uždarbiauti verbuojami turintys jėgų, bet mėgstantys išgerti. „Kaip mums pasakojo Eugenijus, nuvežtas ir per stebuklą pabėgęs iš Valensijos, verbuotojai būsimus darbininkus susiranda pigiuose alaus baruose. Vienintelė verbuotojų iškelta sąlyga – susiruošti į kelionę kuo greičiau. Skuba, greičiausiai, reikalinga tam, kad užverbuotasis nespėtų susivokti ir blaiviu protu apsvarstyti pasiūlymo”, – sako „Srovių” autorė ir vedėja Audrė Kudabienė.

Kodėl Audriaus kūnas rastas žiauriai sudarkytas? Kur dingo jo pasas? Kiek žmonių vergiškomis sąlygomis dirba dabar apelsinų plantacijose? Ar įmanoma patikėti, kad ten jų darbdaviai ir apsauga yra lietuviai?

„Srovių” reportažas apie XXI amžiaus vergus – trečiadienį 19.10 val. per LNK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.