Daug titulų turintis rinktinės debiutantas

Šiandien Ispanijoje prasidedančiame Europos vyrų krepšinio čempionate Lietuvos rinktinėje pamatysime vieną debiutantą – Kauno „Žalgirio” atstovą Joną Mačiulį.

Jis tik paskutiniu momentu pateko į mūsų šalies reprezentacinės komandos žaidėjų dvyliktuką. Tačiau šio 22 metų krepšininko patekimas į rinktinę nebuvo atsitiktinis.

Nė vienerių oficialių rungtynių rinktinėje nesužaidusiam J. Mačiuliui šie metai buvo labai sėkmingi. Jis įvairiose varžybose iškovojo net šešis medalius. Turtingiausias rinktinės debiutantas šiemet tapo LKL čempionu, BBL vicečempionu, LKF taurės laimėtoju, su VDU ekipa laimėjo auksą LSKL ir Europos čempionatuose bei pasaulio studentų universiadoje Tailande.

Prieš išvykstant rinktinei į Ispaniją pakalbinome per trumpą laiką didelį medalių kraitį susikrovusį J. Mačiulį.

Suskaičiavome, kad tu šiemet iškovojai net šešis medalius. Ar nesuklydome?

Ko gero, laimėjau daugiau. Be jūsų išvardintų laimėjimų, dar vieną pergalę iškovojau Kaune – su „Dexteros” komanda tapau šio miesto krepšinio čempionu. Šios pergalės per daug nesureikšminu, bet vis vien buvo malonu tapti nugalėtoju. Vadinasi, šiemet iškovojau šešis aukso medalius ir vieną sidabro.

Kuris iš šių laimėjimų tau yra pats brangiausias?

Malonu buvo tapti LKL čempionu ir iškovoti LKF taurę. Tačiau, ko gero, įsimintiniausią pergalę iškovojome su studentų rinktine Tailande. Tai buvo pirmoji tokia pergalė Lietuvos krepšinio istorijoje. Manau, kad ne greitai pavyks kam nors pakartoti šį mūsų pasiekimą.

Dėl įtempto sezono beveik neturėjai poilsio, tačiau neatrodai pavargęs. Iš kur semiesi jėgų?

Negaliu sakyti, kad neturėjau poilsio. Pasibaigus LKL čempionatui mėnesį tikrai buvau pamiršęs krepšinį. Dėl fizinės jėgos tikrai nesiskundžiu. Matyt, iš tėvuko, dirbančio netoli Kauno girininku, paveldėjau genus. Jis tvirtas žmogus. Visa kita įgyjau per sunkų darbą treniruotėse.

Kvietimas į rinktinę tau buvo netikėtas ar lauktas?

Atvirai pasakysiu, laukiau, jog būsiu pakviestas į rinktinės treniruočių stovyklas. Pamaniau, kad rinktinės treneriai, atsižvelgdami į mano iškovojimus šį sezoną ir parodydami pagarbą man, kaip jaunam žaidėjui, leis tik pasitreniruoti su geriausiais mūsų šalies krepšininkais, o po to pasakys – namo. Būčiau nenustebęs, jei taip būtų atsitikę. Pasirodo, klydau.

Kalbama, kad rinktinėje didžiausią valdžią turi trys žaidėjai – Š. Jasikevičius, R. Kaukėnas ir D. Songaila. Ar išties taip yra?

Tuo stebėtis nereikia. Š. Jasikevičius yra vyriausias amžiumi. Be to, jis yra įžaidėjas – vyriausiojo trenerio dešinioji ranka aikštelėje. Todėl nenuostabu, kad Š. Jasikevičius daugiausiai kalba aikštelėje ir visi privalo jo klausyti. R. Kaukėnas, D. Songaila ir dar R. Šiškauskas taip pat yra autoritetai kitiems žaidėjams.

Ar jauti „dedovščiną” rinktinėje?

Rinktinėje vyrauja gera atmosfera. Suprantu, kad ne aš, o kiti žaidėjai gros pirmaisiais smuikais Ispanijoje. Man belieka tik klausyti vyresnių žaidėjų pamokymų ir kaupti patirtį.

Ar iškilusis tolimos Lietuvos praeities poetas Jonas Mačiulis, pasirašinėjęs Maironio slapyvardžiu, nėra tavo tolimas giminaitis?

(Šypsosi) Tikrai ne.

Tuomet gal giminystės ryšiai tave sieja su laidos „Krepšinio pasaulyje” vedėju Vidu Mačiuliu ar viename iš Klaipėdos barų alų pilstančiu Ovidijum Mačiuliu…

Nei vienas, nei kitas man nėra giminaitis. Klaipėdoje apskritai neturiu giminių. Turiu tik Kintuose, bet jie ne Mačiuliai – turi kitas pavardes. Beveik visi mano giminaičiai gyvena Vidurio Lietuvoje.

Esi linksmų plaučių žmogus. Gal gali papasakoti kokį nors nutikimą iš studentiško gyvenimo ar šventinio šurmulio po pergalės Tailande?

Koks iš manęs studentas. Daug juokingų situacijų yra nutikę. Tačiau jas efektingai papasakoti nėra taip paprasta – geriau pamatyti. Tailande laisvalaikio beveik neturėjome. Pasibaigus universiadai tiesiai išvykau į rinktinės stovyklą Graikijoje. Teko dalyvauti tik šventinio šurmulio pabaigtuvėse Klaipėdoje ir tai – ne iki galo, nes išvykau į rinktinę.

Linkime tau iš Ispanijos parsivežti septintą šiais metais aukso medalį. 2007-ieji – septyni J. Mačiulio auksiniai blyksniai. Gražiai skambėtų…

Ačiū už linkėjimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.